Groenen roepen belangenconflict in over verlenging Doel 1 en 2

Groenen roepen belangenconflict in over verlenging Doel 1 en 2

Foto: REUTERS

Brussel / Antwerpen -

Groen en Ecolo hebben vrijdag een voorstel tot motie ingediend waarbij een belangenconflict wordt ingeroepen tegen de beslissing van de federale regering om de kerncentrales Doel 1 en 2 langer open te houden. De beslissing dwarsboomt het Brussels energiebeleid, stellen Annemie Maes (Groen) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Het voorstel wordt volgende week reeds in commissie besproken.

“Door de eenzijdige beslissing van de federale overheid om de kerncentrales langer open te houden, komen de nieuwe investeringen in hernieuwbare energie in Brussel zwaar onder druk te staan”, zegt Annemie Maes. “Door de overproductie van nucleaire energie wordt hernieuwbaar minder aantrekkelijk. Op de klimaattop spraken we af de klimaatopwarming onder 1,5°C te willen houden, maar nauwelijks enkele maanden later saboteert de federale regering de alternatieven.”

Eerder kwamen er al waarschuwingen dat de levensduurverlenging van de kerncentrales betekent dat bij momenten windmolens zullen moeten worden stilgelegd wegens een overproductie van elektriciteit. Ook de CREG zei al dat nucleaire stroom niet noodzakelijk is voor de bevoorradingszekerheid, merken de groenen nog op.

Evelyne Huytebroeck benadrukt dat Brussel en België nochtans niet anders kunnen dan blijven investeren in groene stroom: “Europees is er vastgelegd dat België tegen 2020 13% hernieuwbare energie moet produceren. We zullen dus moeten blijven investeren in groene stroom, maar door de eenzijdige federale beslissing worden die investeringen nu een stuk zwaarder. Daarom dienen wij dit belangenconflict in.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees