Sharapova is trendsetter: verkoop meldonium verdubbeld na positieve plas

Sinds de Russische tenisster Maria Sharapova begin maart toegaf dat ze het verboden middel meldonium heeft gebruikt, is de verkoop van het prestatiebevorderend product in Rusland verdubbeld. Dat maakte het Nederlandse chemiebedrijf DSM vrijdag bekend in een rapport.

Tussen 7 en 13 maart werden in Rusland ongeveer 78.300 doosjes van het product verkocht. Dat is 2,2 keer zoveel in vergelijking met de week voordien, zo berekende DSM. Meldonium won aan naambekendheid nadat Sharapova op 7 maart bekendmaakte dat ze in januari tijdens de Australian Open positief had getest op het product.

“Het dopingschandaal is een goede publiciteitsstunt gebleken voor meldonium. Het product is bekender bij een veel breder publiek”, verduidelijkte Sergueï Chouliak, algemeen directeur van DSM, in een persbericht. “Omdat zelfs Sharapova meldonium gebruikte, zijn de mensen ervan overtuigd dat het product werkt. Patiënten die het product nodig hebben in het kader van hun behandeling zijn bovendien in paniek geslagen. Zij vrezen een stijging van de prijs door de populariteit van meldonium en sloegen een voorraad in.”

Het WADA maakte vorige week bekend dat er dit jaar al 99 sporters bij een antidopingtest op het gebruik van meldonium werden betrapt. Het medicijn, dat gebruikt wordt om hartaandoeningen te bestrijden en de uithouding kan bevorderen, staat sinds 1 januari op de verboden lijst.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.