Laatste Maldegemse getuige uit concentratiekamp Dachau overleden

Laatste Maldegemse getuige uit concentratiekamp Dachau overleden

Wilfrid Catrysse (links) is overleden, Julien Van Den Driessche (midden) en Marie-Aimée De Keyser (rechts) zijn nu nog de enige overlevende Meetjeslandse getuigen uit de concentratiekampen. Foto: emv

Maldegem -

Deze week overleed Wilfrid Catrysse op 93-jarige leeftijd in zijn woning in Maldegem.

Wilfrid was gewezen directeur van de rijksbasisschool, maar was vooral bekend en gewaardeerd als politiek gevangene en overlevende van de nazi-concentratiekampen.

De uit Oostende afkomstige Wilfrid Catrysse werd op 24 april 1944 tijdens een gewone straatcontrole in Blankenberge opgepakt.

Hij maakte vanaf dat ogenblik, tot een goed jaar later op 29 april 1945, de vreselijkste dingen mee. Dat was achtereenvolgens in de gevangenissen van Brugge, Bayreuth, Ingolstadt en Kaisheim, maar vooral in het beruchte concentratiekamp Dachau waar hij eind februari 1945 arriveerde.

Een echte hel

“Toen we in de gevangenis van Brugge aankwamen, verwittigde men ons: ‘pas maar op, of ge gaat naar Dachau!’ Welnu, die dreiging is voor mij werkelijkheid geworden en mijn Dachau was een hel. Hoewel ik er maar twee maanden verbleef, heeft dat kamp toch een onuitwisbare indruk op mij gemaakt”, vertelde Wilfrid in het boek ‘De laatste Meetjeslandse getuigen’.

Dat boek verscheen in 1992 en de laatste veertien Meetjeslandse overlevenden van de kampen deden er hun verhaal.

Daarin stond ook het verhaal van Wilfrid neergeschreven, naast dat van andere Maldegemnaren als Armand Verstraete en Iréne De Brabander. Van de veertien getuigen zijn nu nog enkel Julien Van Den Driessche en Marie-Aimée De Keyser in leven. De begrafenisplechtigheid van Wilfrid Catrysse vindt plaats op zaterdag 19 maart om 11.15 uur in de Sint-Barbarakerk van Maldegem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio