COMMENTAAR. "Abdeslam moet behoorlijk wat steun gekregen hebben"

COMMENTAAR. "Abdeslam moet behoorlijk wat steun gekregen hebben"

Foto: *

126 dagen wist Salah Abdeslam buiten beeld te blijven. Dat hij uiteindelijk toch op­gepakt werd, is een hele opluchting. Een Abdeslam op vrije voeten is als een permanent bewijs van de onmacht van politie- en inlichtingendiensten. Een Abdeslam achter de tralies is niet alleen een mogelijke bron van informatie, maar ook een bewijs van de veerkracht en efficiëntie van de veiligheidsdiensten. We tasten dan toch niet in het duister.

Is Abdeslam nu de mislukte terrorist, waarmee ISIS niets kan aanvangen? Of blijft hij een spil­figuur die alweer een volgende aanslag aan het plannen was? Het zal nog moeten blijken. Maar zijn arrestatie heeft alvast een einde gemaakt aan de heldenstatus die hij in sommige kringen kon verwerven, enkel en alleen omdat hij uit de ­handen van het gerecht wist te blijven.

En toch. 126 dagen wist Salah Abdeslam buiten beeld te blijven. Hij zou in Irak zitten, in Syrië proberen te geraken, ondergedoken zijn in ­Marokko. Het bleek niets van dat alles. Abdeslam zat in Molenbeek, op wandelafstand van zijn ouderlijk huis. De vingerafdrukken die op verschillende plaatsen in ­Brussel gevonden werden, tonen aan dat hij niet al die tijd in een kast op een zolderkamertje gezeten heeft.

Om dat vol te houden, moet hij behoorlijk wat hulp gehad hebben. En dat in het Molenbeek dat de voorbije maanden geregeld op een bezette stad leek, waar de politiepatrouilles over de ­buitenlandse journalisten struikelden en de alertheid op alarmfase zeventien bleef staan. Of hij nu door een goed georganiseerde terreur­organisatie opgevangen werd of door een groep vrienden en sympathisanten, feit is dat hij op een behoorlijk netwerk kon terugvallen. Dat is niet weg omdat hij intussen opgepakt is.

Mission accomplished? Molenbeek “opgekuist”? Dat is voorbarig. Alles wijst erop dat er mogelijk nog wel meer safehouses zijn die voor terroristen onveilig moeten worden gemaakt. En dat er nog heel wat werk is bij die jongeren die vinden dat de politie in hun wijk niets te zoeken heeft, zelfs niet als het om een terrorist met het bloed van Parijs aan de handen gaat. Maar dat maakt de opluchting over een gearresteerde Abdeslam er niet minder terecht om.

Corrigeer