Terreurverdachte is zateragavond aangekomen in gevangenis van Brugge

Franse procureur lekt en leest verklaringen Abdeslam voor

Salah Abdeslam wilde zich op 13 november opblazen aan het Stade de France in Parijs, maar is op zijn stappen teruggekeerd. Dat heeft hij zaterdag tijdens zijn verhoor in België verklaard, aldus de procureur van Parijs, François Molins, op een persconferentie. De opgepakte terreurverdachte is zaterdagavond aangekomen in de gevangenis van Brugge.

De Franse procureur las letterlijk voor uit het verslag. "Hij wilde zich opblazen", citeerde Molins, "maar keerde op zijn stappen terug". Opmerkelijk, want de Belgische speurders die het verhoor afnamen, wilden niks over de inhoud kwijt. Ook de advocaten van Abdeslam weigerden gisteren iets over het verhoor te zeggen. Molins doorbreekt daarmee het geheim van het onderzoek, dat nog aan de gang is.

De zelfmoordaanslagen op het Stade de France maakten één dodelijk slachtoffer. Bilal Hadfi, een 20-jarige Fransman die in België woonde, blies er zichzelf op. Ook de 25-jarige Ahmad Almuhammad uit Syrië zou zich opgeblazen hebben in de buurt van het voetbalstadion.

Aangekomen in gevangenis

Abdeslam is zaterdagavond aangekomen in de gevangenis van Brugge. Dat gebeurde in een ziekenwagen, begeleid door twee voertuigen van de politie en een helikopter van de federale politie. Even voor 18 uur vatten twee gewapende agenten met bivakmuts post op het binnenplein aan de toegangspoort van de Brugse gevangenis. De laatste bezoekers verlieten het complex in de Legeweg. Om 18.20 uur cirkelde een helikopter van de federale politie boven het gevangeniscomplex. Vlak daarna kwam de ziekenwagen de weg opgedraaid, geflankeerd door twee voertuigen van de politie.

Abdeslam zal worden opgesloten in de afdeling 'Individuele en Bijzondere Veiligheid' in Brugge, waar alle gevangenen een op maat gemaakt apart regime krijgen. De afdeling is strikt beveiligd: de cellen hebben dubbele deuren, al het meubilair zit verankerd in de grond en is opgebouwd uit stevig materiaal en de televisie zit achter plexiglas. Dagelijks worden de cellen ook gecontroleerd op voorwerpen waarmee de gevangenen zichzelf, of iemand anders, kunnen verwonden.

Weigert uitlevering aan Frankrijk

"Mijn cliënt werkt mee met het Belgische gerecht en geeft toe dat hij op 13 november in Parijs was", zei meester Mary, die verder enkel nog kwijt wou dat zijn cliënt als gevolg van zijn verwonding bij zijn arrestatie op bed ligt.

Salah Abdeslam verschijnt woensdag voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding. Dat meldt meester Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam. Binnen de vijftien dagen, tellende vanaf zaterdag, moet de raadkamer zich ook uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd. De onderzoeksrechter heeft dat aanhoudingsbevel zaterdagnamiddag aan Salah Abdeslam betekend, maar die heeft geweigerd om aan Frankrijk uitgeleverd te worden, aldus nog zijn advocaat.

"We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt", zegt meester Sven Mary. "De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen, we moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk."

"Hij is aangeslagen"

Volgens meester Mary werkt Salah Abdeslam mee met de Belgische gerechtelijke autoriteiten. "Zowel bij de speurders als bij de onderzoeksrechter heeft hij zich meewerkend opgesteld", was het enige wat meester Mary daarover kwijt wou.

Ook op de vraag hoe Salah Abdeslam zich momenteel voelde en welke indruk hij maakte, kon of wou meester Mary niet diep ingaan. "Hij maakt een indruk die normaal is voor iemand die net vier maanden op de vlucht is geweest en gearresteerd is. Hij is aangeslagen en heeft nog steeds pijn aan zijn been."

Ondervraagd

Salah Abdeslam werd vrijdagnamiddag rond 16.40 uur opgepakt bij een operatie van de speciale eenheden van de federale politie, in de Vier-windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De voortvluchtige terreurverdachte raakte daarbij gewond en werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar hij de nacht doorbracht. Rond 08.00 uur vertrok hij, in een ziekenwagen en onder politiebegeleiding, naar de lokalen van de FGP in de Koningsstraat.

Daar werd hij eerst ondervraagd door de speurders van de FGP. Salah Abdeslam kreeg daarbij de bijstand van den pro deo-advocaat. Rond de middag werd Abdeslam dan voorgeleid bij de onderzoeksrechter, ditmaal in aanwezigheid van zijn advocaat Sven Mary. De onderzoeksrechter stelde hem in verdenking voor deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en plaatste hem onder aanhoudingsbevel.

Omstreeks 16 uur dan betekende diezelfde onderzoeksrechter aan Salah Abdeslam het Europees aanhoudingsbevel dat het Franse gerecht tegen hem had uitgevaardigd. Abdeslam toonde zich volgens zijn advocaat bereid mee te werken met het Belgische gerecht maar verzette zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

Tenslotte vertrok rond 17 uur de ziekenwagen met Salah Abdeslam uit de gebouwen van de FGP, richting gevangenis van Brugge. Iets na 18 uur kwam hij daar aan.

Vier anderen

De andere vier personen die vrijdag opgepakt zijn, Abid Aberkan, Sihane Aberkan, Djemila M. en de man die enkel gekend is onder de valse naam Amine Choukri, zijn ook voor de onderzoeksrechter verschenen. Amine Choukri werd net als Abdeslam in verdenking gesteld van deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

Abid Aberkan werd in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en het verbergen van criminelen. Djemila M werd in verdenking gesteld van het verbergen van criminelen maar niet aangehouden. Sihane Aberkan werd in vrijheid gesteld zonder inverdenkingstelling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S