Economen pleiten voor drastische maatregel als lage rente niet helpt

Topeconomen: “Geef iedereen gewoon duizend euro”

“Geef elke Europeaan duizend euro. Dan komt de economie vanzelf op gang.” Dat idee maakt meer en meer opgang bij economen. Peter Praet, een Belgische topman van de Europese Centrale Bank (ECB), bevestigt dat dit wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Econoom Paul De Grauwe toont zich alvast een voorstander. “Het zou meer effect hebben dan wat de ECB nu doet.”

Iedereen droomt er natuurlijk van dat hij op een dag ziet dat er zomaar een pak geld bijgestort is op zijn bankrekening. Meer en meer economen denken dat zoiets binnenkort niet langer fictie is, maar wel werkelijkheid, nu de voortdurende renteverlagingen van de Europese Centrale Bank maar niet het gewenste effect hebben. “Centrale Banken kunnen dat doen”, bevestigde Peter Praet, een Belgische topman bij de Europese Centrale Bank in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica. “Je kan geld uitgeven en het verdelen onder de mensen”, zegt Praet. “Maar de vraag is of dat opportuun is, want het is echt wel een heel extreme maatregel.”

Econoom Paul De Grauwe (London School of Economics) is voorstander. “Mocht ik Mario Draghi zijn, ik zou het doen, want nu probeert men geld in het systeem te krijgen via de banken. Maar die zijn te conservatief om het naar de economie door te sluizen. Geld gewoon aan de burgers geven zou dus veel efficiënter zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees