Oppositie uit felle kritiek op beleid Crevits

Leraar in 2025: te blank, te oud en onvoldoende geschoold

Leraar in 2025: te blank, te oud en onvoldoende geschoold

Themabeeld. Foto: Photo News

Te oud, te blank, uitgeput en niet genoeg geschoold. Het lerarenkorps van 2025 dreigt met ernstige problemen te kampen als onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) haar beleid niet wijzigt. Dat concludeert oppositiepartij SP.A op basis van eigen prognoses. “De opleiding en loopbaan van leraren moet dringend aantrekkelijker”, zegt parlementslid Caroline Gennez .

Eén op vier jonge leraren haakt af in de eerste vijf jaar en twaalf procent van alle leerkrachten loopt het risico op een burn-out. Iedereen is het erover eens dat er iets schort aan de huidige loopbaan van leerkrachten, ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In oktober vorig jaar startte ze daarom onderhandelingen om die aantrekkelijker te maken.

Maar voor SP.A gaat het allemaal veel te traag. “De minister kondigde herhaaldelijk aan tegen Pasen te willen landen. Ondertussen verschoof ze haar deadline naar het einde van het schooljaar”, zegt Vlaams Parlementslid Caroline Gennez. Nochtans is het volgens SP.A vijf voor twaalf. De partij berekende dat ons lerarenkorps in 2025 te oud, te blank en te ongeschoold zal zijn, als het beleid niet wijzigt.

Binnen tien jaar zou volgens de prognoses de gemiddelde leeftijd van een leraar de 50 overstijgen en slechts 15 procent een migratieachtergrond hebben. “In de grote steden heeft al meer dan de helft van de jongeren een andere afkomst. De kloof met de leerlingen wordt daardoor almaar groter”, zegt Gennez.

Corrigeer

MEER NIEUWS