Minister Crevits opent onderzoek naar nepuniversiteiten

Minister Crevits opent onderzoek naar nepuniversiteiten

Hilde Crevtis

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) opent een onderzoek naar valse universiteiten. Het gaat om universiteiten die alleen op papier of online bestaan en waarvan de diploma’s niets waard zijn.

Wetenschappelijk tijdschrift EOS ontdekte dat tientallen nepuniversiteiten in ons land een zetel hebben . Het gaat dan om (valse) universiteiten die niet erkend zijn in ons land en duizenden euro’s “inschrijvingsgeld” vragen en die vaak enkel een adres of postbus hebben in ons land, maar ook niet meer dan dat. De “universiteiten” werken met afstandsleren waarbij studenten via het internet cursussen krijgen. De bieden diploma’s en titels van die universiteiten zijn niks waard. “Al die “universiteiten” zijn actief en ze worden nauwelijks gecontroleerd”, zo meldde EOS. “Ook al overtredenz e allemaal flagrant de Belgische wetgeving.”

Onderwijsminister Hilde Crevits zegt nu dat haar administratie een onderzoek opent naar die “postbusuniversiteiten”. Een universiteit die niet erkend is in ons land, mag die term ook niet gebruiken. Nochtans gebeurt dat dus wel. Ons land heeft tientallen universities, universités en universidades die een zetel hebben in ons land en academische opleidingen verkopen, inclusief bachelor- en masterdiploma’s en doctoraatstitels.

“Het is bijna onmogelijk een volledige lijst te publiceren van zij die het fout doen”, reageert Crevits op Radio 1, ‘omdat heel wat van die nepzaken gevestigd zijn in afgelegen kleine landjes. Ze hebben soms enkel een postbusadres. Maar elke keer onze administratie daarop stoot, wordt er alleszins een strafklacht neergelegd. We werken met een witte lijst waarin je alle erkende opleidingen kan controleren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees