Bourgeois: “Jammer dat journaal flessengooiende jongeren in Molenbeek niet uitzond”

Bourgeois: “Jammer dat journaal flessengooiende jongeren in Molenbeek niet uitzond”

Foto: BELGA

Naar aanleiding van de arrestatie van Salah Abdeslam, kwamen er jongeren van allochtone origine in Molenbeek hun ongenoegen uitdrukken door de politie met flessen en stenen te bekogelen. "Het is jammer dat we daar op de nationale televisie om 19 uur niets over gezien hebben." Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maandag bij een speech voor de Vereniging voor Internationale Relaties (VIRA) in Brussel. De VRT benadrukt dat ze de beelden niet bewust niet uitzond.

"Het is voor mij een zeer schrikwekkend beeld dat na de arrestatie van Salah Abdeslam spontaan tweehonderd jongeren van allochtone origine samentroepten om onze politie met stenen en flessen te bekogelen", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

"Het wijst er op dat er een aparte samenleving is ontstaan onder onze ogen. Een samenleving die de pluralistische waarden niet deelt van de onze, waar iedereen gelijke rechten heeft. Dat is angstwekkend", aldus de minister-president.

De oplossing is deels te vinden in het onthaal van nieuwkomers, vindt hij. "Vanaf dag één moeten we lijnen durven trekken, we moeten assertiever durven zijn. Je hebt gelijke rechten, maar ook gelijke plichten. Als iemand die waarden niet deelt, hebben we geen gedeelde toekomst. We zijn met zijn allen te weinig assertief geweest, vrees ik, en dan zie je dat er een gemeenschap ontstaat die zich keert tegen de politie."

Bourgeois wil tegen de Vlaamse feestdag, op 11 juli, een Vlaamse visienota over de toekomst van de Europese Unie presenteren. "Daarin ga ik ook veel aandacht aan dit ontwerp schenken’, zegt hij maandag. ‘Dit is een Unie van waarden en normen."

VRT: "Nooit de intentie gehad om het te verzwijgen"

"Wijzelf hebben geenszins de intentie gehad om de feiten te verzwijgen. Dat doen we nooit." Zo reageert de VRT op de uitspraken van Bourgeois. "Die avond waren er veel ontwikkelingen op korte tijd en lag de focus op de arrestatie van Salah Abdeslam. Daar was onze verslaggeving op geconcentreerd. We hebben vandaag ook de minister-president de kans geboden om zijn punt te maken (op Radio 1, nvdr) en hierover dus het maatschappelijk debat aan te gaan."

"De minister-president heeft volgens ons vooral willen benadrukken dat er een probleem is met sommige nieuwkomers in onze samenleving die onvoldoende onze normen en waarden delen. Eerder dan het feit dat wij of de media in het algemeen niet hebben gebracht dat een aantal jongeren de politie zouden hebben aangevallen in Molenbeek."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees