Jean-Pierre Bemba schuldig aan misdaden tegen menselijkheid

Jean-Pierre Bemba, de Congolese ex-rebellenleider en voormalig vicepresident werd door het Internationaal Strafhof in Den Haag schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in de periode 2002-2003.

Bemba is verantwoordelijk voor de misdaden begaan door strijders van zijn rebellenbeweging tussen oktober 2002 en maart 2003. In die periode zouden zo’n 1.500 Mouvement de Liberation du Congo, of MLC-rebellen aan de zijde van de Centraal-Afrikaanse president Ange-Félix Patassé gestreden hebben, tegen de rebellen van François Bozizé.

De rebellen waren schuldig van plunderen, verkrachten en moord. Bemba heeft, ondanks zijn autoriteit en de kans om dit te doen, niets gedaan om de misdaden tegen te gaan. Daarop wijst het Hof.

De ex-rebellenleider toonde echter geen enkele emotie bij het horen van de vonnis. Hij blijft in de cel in afwachting van zijn straf. Die zal pas tijdens een volgende zitting van het Hof bepaald worden.

Achtergrond

Bemba werd in 2003 vicepresident, ondanks zijn verleden en de reputatie die hij had opgebouwd als rebellenleider. In 1997, bij de verdrijving van Mobutu, had Bemba zijn eigen rebellenleger opgericht, de Mouvement de Liberation du Congo (MLC). Bemba werd betrokken bij dubieuze wapendeals en zijn strijders werden schuldig bevonden van het schenden van mensenrechten in de noordelijke Evenaarsprovincie en in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Militieleden van Bemba zouden ook schuldig zijn van kannibalisme.

In 2006 werd Bemba presidentskandidaat. Hij moest inboeten tegen Kabila. In 2007 vluchtte hij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Kinshasa binnen. Er waren aan zijn woning namelijk gevechten uitgebroken tussen de ordediensten en zijn privé-militie. Uiteindelijk kon hij in 2008 naar Europa vluchten, maar in 2008 werd hij gearresteerd op vraag van het Internationaal Strafhof.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees