Tal van prominenten huldigen vernieuwde Ronde van Vlaanderenstraat officieel in

Vernieuwde Ronde van Vlaanderenstraat klaar voor 100ste editie

Boven: politici, ex-Rondewinnaars en de kleindochters van icoon Karel Van Wijnendaele huldigen de “belevingsstraat” in. Onder: Johan Museeuw (rechts) en Peter Van Petegem halen herinneringen op aan hun overwinningen met enkele foto’s. Foto: pma

Kluisbergen -

In het teken van de 100e editie werd gisteren de Ronde van Vlaanderenstraat plechtig geopend als belevingsstraat. Volgens Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is de straat “het Pantheon van de wielersport”.

Tien grote foto’s met opmerkelijke winnaars, een opsmuk van het monument van Karel Van Wijnendaele, geverfde namen van alle renners op het asfalt en enkele knap beplakte kasseien. De vernieuwde Ronde van Vlaanderenstraat heeft alles om het publiek op te warmen voor de honderste editie van Vlaanderens Mooiste, die volgende week op zondag 3 april wordt gereden.

Minister Ben Weyts (N-VA), Oost-Vlaams gedeputeerde voor toerisme Eddy Couckuyt (CD&V), burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen), toerismeschepen Frank De Backer (Gemeentebelangen) en Linda en Viviane Steyaert – twee kleindochters van Karel Van Wijnendaele – openden gisteren de “belevingsstraat”. Ook ex-winnaars en rasechte Flandriens Johan Museeuw en Peter Van Petegem kwamen een kijkje nemen.

Minister Weyts vergeleek de straat in Kwaremont met het Pantheon. “De Romeinen bouwden het Pantheon voor de verheerlijking van alle goden” zei hij. “Deze straat wordt ons Pantheon voor de verheerlijking van alle wielergoden.”

“Deze straat zal op honderd edities maar twee keer niet bereden geweest zijn”, vertelt gedeputeerde Couckuyt. “Het leek ons logisch om daar iets mee te doen. In 2013, toen de Ronde honderd jaar bestond, trapten we de campagne ‘Beleef je eigen Ronde’ af. Een campagne die de Vlaamse Ardennen in de markt zette als wielerparadijs. De Vlaamse Ardennen zijn het hart van de Ronde van Vlaanderen, de ultieme voorjaarsklassieker en een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Geen enkel sportief event brengt zoveel volk op de been. 1 miljoen mensen gaan kijken om de renners te zien.”

Corrigeer

MEER NIEUWS