32 doden bij aanslagen in metro en luchthaven, minstens 230 gewonden

Politie lanceert oproep: "Bezorg ons uw beeldmateriaal"

  • Bij aanslagen in de Brusselse metro en de luchthaven van Zaventem zijn 32 mensen omgekomen. Er zijn ook zo'n 230 gewonden.
  • De explosies in de luchthaven zouden het werk geweest zijn van twee zelfmoordterroristen. Een derde zelfmoordterrorist is op de vlucht.
  • In de bommen van de terroristen zaten spijkers.
  • Het gaat om de "zwaarste aanslagen ooit in ons land", die opgeëist werden door terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).
  • Er worden drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
  • Dinsdagavond vinden in het hele land huiszoekingen plaats. Daarbij zijn een spijkerbom, ISIS-vlag en chemische producten gevonden.
  • In Duitsland zijn dinsdagavond drie Kosovaarse verdachten opgepakt. Zij zouden een link hebben met de aanslagen in ons land.

AANSLAG OP LUCHTHAVEN ZAVENTEM.

Om 8 uur dinsdagochtend wordt de luchthaven van Zaventem opgeschrikt door twee explosies in de vertrekhal. Daarbij komen zeker tien mensen om het leven. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen.

"Het was piekuur toen de explosies plaatsvonden", meldt Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport. "Er waren heel veel mensen aanwezig". Wie normaal gezien vandaag een vlucht had, moet niet naar de luchthaven komen. De vliegtuigen gaan niet opstijgen, aldus Muls. 

Twee mensen die in de Starbucks waren, hoorden daar een eerste explosie, zagen vervolgens iedereen naar buiten rennen en hoorden dan een tweede explosie. In de vertrekhal werd eerst geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen, melden getuigen. 

De explosies zouden het werk zijn van 3 zelfmoordterroristen. Twee ervan hebben een bompakket tot ontploffing gebracht, de derde terrorist niet. Die terrorist is intussen op de vlucht. Op de luchthaven werd ook nog een zak met wapens gevonden, aldus een politiebron, net als een bompakket van de derde terrorist. Die is om 14 uur tot ontploffing gebracht door ontmijningsdienst DOVO. Naast een lichaam op de luchthaven van Zaventem zou een kalasjikov gevonden zijn, vermoedelijk van een van de daders. 

Uit de verwondingen van de slachtoffers blijkt dat er ook spijkers zaten in de bommen van de terroristen. Volgens de brandweer zijn er 14 doden en 106 gewonden gevallen in Zaventem. 

Enorme schade

De schade aan het luchthavengebouw is enorm. Zowel in de vertrek- als in de aankomsthal zijn delen van het plafond naar beneden gekomen en tientallen ruiten zijn gesneuveld. De luchthaven gaat voorlopig voor onbepaalde tijd dicht. CEO Arnaud Feist bevestigde alleszins al dat de luchthaven woensdag gesloten zal zijn. Tot zeker 12 uur zal er geen luchtverkeer zijn. Vluchten met bestemming Brussels Airport worden omgeleid naar regionale Belgische luchthavens of naar luchthavens in Nederland en Frankrijk. Woensdag zal bekeken worden of de activiteiten donderdagochtend heropgestart kunnen worden. 

Francis Vermeiren, de burgemeester van Zaventem, heeft het over "een momentum van oorlog dat ik niet gauw opnieuw wil meemaken". "Ondanks de verschrikkelijke dag trek ik me op aan de vele mensen die toonden dat ze het hart op de juiste plaats hebben."

Opnieuw explosieven gevonden

Dinsdagavond werden nog explosieven gevonden in Zaventem, waar alles opnieuw werd afgezet.

Tientallen mensen hebben aan de luchthaven urenlang vastgezeten in het Sheraton-hotel.

GETUIGENISSEN. “Ik zag overal bloed. Ik ben er kapot van"

OVERZICHT. Zwaarste aanslag ooit in België

AANSLAG OP METRO MAELBEEK.

Aan de halte Maelbeek, vlakbij de Europese wijk, ontplofte dinsdagochtend rond 9.10 uur een bom in een metrovoertuig. Er was sprake van minstens 30 doden. Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft het over 20 doden en 106 gewonden. "Het gaat om een voorlopig cijfer, want de situatie in het metrostation is enorm chaotisch en de wetenschappelijke politie heeft nog veel werk om de slachtoffers te identificeren. Dat werk zal lang en moeilijk zijn." 

 Pierre Meys, woordvoerder van de Brusselse brandweer, zegt dat er bij de aanslag in de metro een zeventigtal gewonden zijn gevallen. Het aantal doden kon de woordvoerder nog niet bevestigen. Hij heeft het alleszins over "een oorlogssituatie." "Het is onbeschrijfelijk. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt." Het B-fastteam zoekt intussen in het puin van de metro nog naar overlevenden. 

Een ooggetuige zag de daders mogelijk. "Hij prutste vreemd aan een tas en gaf die dan door."

LEES HIER MEER OVER DE BOMAANSLAG IN DE METRO

VERDACHTEN?

Intussen is er een foto opgedoken van de verdachten van de aanslagen in Zaventem. Een politiedienst deelde de foto op sociale media, terwijl die enkel voor interne verspreiding bestemd was. Een van de drie mannen wordt actief opgespoord. De twee anderen zouden zijn omgekomen bij de explosies. Om wie het gaat, is niet bekend. 

De zoekacties naar verdachten en wapens op de luchthaven van Zaventem zijn dinsdag rond 15.30 uur beëindigd, zo heeft Belga ter plaatse van de politie vernomen. Over het resultaat van deze zoekacties wordt niets meegedeeld.

Om het onderzoek vooruit te helpen, lanceert de politie een oproep. Ze vraagt alle mensen die amateurbeelden hebben gemaakt waarop de verdachte(n) mogelijks te zien zijn en die het onderzoek vooruit zouden kunnen helpen, om hun beelden door te sturen naar opsporingen@police.belgium.eu.
 

Verdachten opgepakt?

Op sociale media circuleert een foto van een mogelijke arrestatie van terreurverdachten. Het gaat om een arrestatie in de buurt van Station Brussel-Noord. Intussen heeft terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) de aanslagen opgeëist, meldt het Koerdisch persagentschap Rudaw English.

Dinsdagavond zijn in Duitsland drie Kosovaarse mannen opgepakt. Zij worden gelinkt aan een terreurorganisatie en zouden vanuit Brussel gekomen zijn. Bewijzen van een link met de aanslagen in ons land zijn er niet, maar er is wel een vermoeden, melden Duitse media.

LEES MEER. ISIS eist aanslagen op

HUISZOEKINGEN IN HEEL HET LAND

Na de aanslagen is onmiddellijk een onderzoek gestart, meldt procureur Van Leeuw. In het hele land worden dan ook huiszoekingen uitgevoerd, zegt hij.

Bij een van de huiszoekingen, in Schaarbeek, zijn een spijkerbom, ISIS-vlag en chemische producten gevonden.

LOCKDOWN.

Binnenblijven in scholen en bedrijven, winkels toe

Het crisiscentrum raade de bevolking aan om absoluut niet naar Brussel te komen. Mensen die in Brussel waren kregen de raad om binnen te blijven. Tal van openbare gebouwen in Brussel hielden dinsdag de deuren dicht. De justitiegebouwen rond het Poelaertplein zijn toe en ook de musea sluiten de deuren. De IKEA-warenhuizen van Zaventem en Anderlecht zijn gesloten, Kinepolis is toe en in concertzaal Ancienne Belgique zijn de concerten afgelast, net als concertzaal Botanique. Een aantal winkels heeft beslist niet te openen. De Zuidertoren naast het station Brussel-Zuid is ontruimd, de openbare markten in Brussel-Stad blijven gesloten en de productie bij Audi Brussels ligt dinsdagmiddag volledig stil. Het Vlaams parlement schort de werking dinsdag op. Alle commissies worden afgelast.

Trein en metro

In Brussel werden de drie grote treinstations (Zuid, Centraal en Noord) gesloten. Het treinverkeer van en naar Brussels Airport is onderbroken. Ook de metro, de bussen en trams reden een hele tijd niet. Intussen zijn de drie stations sinds 16 uur weer open gegaan. Dat zorgt voor lange files aan de ingangen van de stations. Iedereen die het station binnen wil, wordt namelijk gecontroleerd. Het internationale treinverkeer ondervindt grote hinder. Alle hogensnelheidstreinen van Eurostar en Thalys zijn geannuleerd.

Sowieso zullen metrolijnen 1 en 5 voor lange tijd buiten dienst zijn, zo zegt Brussel minister-president Rudi Vervoort. Maar trams en bussen beginnen geleidelijk aan weer te rijden in de hoofdstad. Momenteel rijden er enkel metro's op lijnen 2 en 6. 

Autoverkeer

Het autoverkeer zat lange tijd ook helemaal strop. Alle tunnels richting centrum en alle Brusselse tunnels waren een hele tijd dicht. Intussen zijn de tunnels van de kleine Brusselse ring tussen de Hallepoort en Leopold II opnieuw open voor het verkeer. 

De wegpolitie vraagt ook om het oostelijke deel van de Brusselse Ring in de omgeving van de luchthaven van Zaventem te vermijden. En dat laat zich intussen ook voelen: op de Brusselse ring is er dinsdagmiddag bijzonder rustig verkeer. In het centrum van Brussel is het op sommige plaatsen bijzonder druk, en op andere plaatsen bijzonder kalm. "Het lijkt er wel op dat veel mensen de hoofdstad verlaten", zo meldt een woordvoerster van Brussel Mobiliteit.  De huurfietsen van Villo! worden zeer druk gebruikt, momenteel zijn er nagenoeg geen meer beschikbaar.

Gsm- en internetverkeer

Ook het gsm-verkeer in Brussel was overbelast. Het crisiscentrum stuurde een tweet waarin het mensen in Brussel oproept om vooral via berichten te communiceren: “Bel niet, maar gebruik sms of sociale media. Netwerk geraakt overbelast. #Brussel”. Maar ook het internet raakte overbelast."Vermijd voorlopig streaming van video en muziek om het internet vrij te houden voor communicatie." Dinsdagnamiddag herstelde het gsm-verkeer zich weer. 

Rond 16 uur kwam het openbare leven in de hoofdstad geleidelijk aan weer op gang. 

Strenge controles aan grens

De grens tussen België en Frankrijk gaat dicht. Wie van ons land naar Frankrijk wil rijden wordt gecontroleerd. Iedereen die de grens over wil, moet ook zijn identiteitskaart tonen. Ook Duitsland schroeft de veiligheidsmaatregelen op de grens met ons land op.

OVERZICHT. Brussel zit dicht, geen gsm-verkeer mogelijk

Jihad-expert: “Dit is een direct gevolg van politieacties van vorige week”

KONING ROEPT OP TOT KALMTE

Om 19 uur heeft koning Filip de Belgen toegesproken op alle televisiezenders. "Heel het land deelt in de pijn. 22 maart zal nooit meer hetzelfde zijn", sprak hij. 

De vorst had het over een zwarte dag voor België. "Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere. Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn", klonk het.

Koning Filip sprak daarna zijn medeleven uit voor de betrokken slachtoffers en hun families. "Mathilde en ik delen in uw leed – u die een naaste hebt verloren of die bij de laffe en verwerpelijke aanslagen van vandaag gewond bent geraakt. Onze welgemeende steun gaat uit naar de hulp- en veiligheidsdiensten. Onze dankbaarheid gaat ook uit naar allen die spontaan hun hulp aanbieden."

Tot slot was er ook een boodschap van kracht voor de natie. België moet strijdvaardig blijven, klonk het. "Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht."

NOG MEER TERREUR?

De kerncentrales van Doel en Tihange werden intussen dinsdagmiddag ook deels ontruimd, volgens de lokale politie van Huy. Verder draaien de kerncentrales in ons land op minimumbezetting, zegt nucleaire waakhond FANC. "Enkel wie er echt moet zijn, blijft. De rest werd naar huis gestuurd." Daarmee wil het Fanc vermijden dat personen met verkeerde bedoelingen toegang krijgen tot de centrales. "Er werken ongeveer 1.000 mensen op zo'n site. Die zijn allemaal grondig gecheckt, maar we nemen het zekere voor het onzeker", luidt het. 

Ook Kinepolis Antwerpen werd dinsdagnamiddag ontruimd, zo meldt het crisiscentrum. Waarom, is nog niet duidelijk. Andere drukke plaatsen in Antwerpen worden eveneens strenger bewaakt. 

Verdacht pakket aan gevangenis Brugge

Rond elf uur waren er ook twee bommeldingen in de buurt van de Brusselse Wetstraat. Even later werd er ook een verdacht pakket gevonden aan de gevangenis van Brugge, waar de pas gevatte terrorist Salah Abdeslam zit. De ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse, maar kon de omgeving opnieuw vrijgeven.

Verdacht pakket aan VUB

Alle studenten en personeelsleden van de VUB op campus Etterbeek werd ook gevraagd om binnen te blijven of om meteen naar binnen te gaan. Er zou een concrete dreiging zijn, meldde de universiteit op de website. Rond kwart voor twee bracht ontmijingsdienst DOVO een verdacht pakket tot ontploffing. De lessen zijn tot het einde van de week wel geschorst. 

Ook de Zuidertoren in Brussel werd ontruimd na de vondst van twee verdachte pakketten in de ondergrondse parking. 

Dreigingsniveau 4

Het provinciaal rampenplan trad dinsdag in werking, zo liet Rudi Vervoort, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, weten.

Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, heeft dinsdag het dreigingsniveau voor heel België opgetrokken naar niveau 4. Dat meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Nog volgens Jambon is de federale fase van het crisisbeheer ingesteld. Later vandaag komt ook de Nationale Veiligheidsraad bijeen. "De federale regering volgt de situatie op de voet", dat zegt premier Charles Michel. "Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven."

Er worden 225 extra militairen naar Brussel geroepen na verhoging dreigingsniveau naar 4. Dat brengt het totaal aantal militairen op een duizendtal. "In de nasleep van de aanslagen in Brussel worden er sowieso verscherpte grenscontroles ingesteld. Bij de politiediensten worden ook alle verloven ingetrokken, alle agenten worden opgetrommeld om te helpen. Veel politiemannen hebben zich ook spontaan zelf gemeld om te helpen", zegt Jambon.

Er is een crisiscentrum opgericht. Dat is bereikbaar op het nummer 02-506.47.11. Familie en vrienden die met vragen zitten, kunnen terecht op het nummer 02/753.73.00.

"We wisten dat de terroristische dreiging in Brussel reëel was, maar niet tot op de hoogte die we vandaag hebben gezien", zegt Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant.

Politici reageren vol afschuw op aanslagen

Koning en koningin geschokt door de gebeurtenissen

SLACHTOFFERS.

Bij de aanslagen zijn zeker 32 mensen om het leven gekomen. Het gaat om 18 doden in metro Maalbeek en 14 doden in Zaventem. Daarnaast zijn er ook zo'n 230 gewonden. 

Gestrande passagiers naar opvangcentra

Na de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport zijn minstens duizend mensen geëvacueerd uit het luchthavengebouw. Alle slachtoffers zijn inmiddels van het luchthaventerrein geëvacueerd, maar het Rode Kruis blijft aanwezig op verschillende locaties op en rond de luchthaven om slachtoffers, getuigen, hun familie en vrienden te begeleiden.

De passagiers worden opgevangen in opvangcentra in de buurt. Momenteel worden er in de sporthal van Zaventem, de kazerne van Peutie en de Brabanthal in Leuven in totaal zo'n 1.300 gestrande passagiers opgevangen.  

 

Ikbenveilig

Mensen die in Brussel of op de luchthaven zijn, konden op ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel aangeven dat ze in veiligheid zijn. Op diezelfde site kunnen familieleden en vrienden van mensen terecht om te weten te komen of hun vrienden veilig zijn. Er is ook crisisnummer opgestart waar families van potentiële slachtoffers en reizigers terecht kunnen: 1771. Intussen hebben zich al meer dan 3.000 mensen aangemeld.

Solidariteit op sociale media met hashtag #PrayForBelgium

Op Twitter en Instagram verschijnen heel wat steunbetuigingen met de slachtoffers van de explosies in Brussel dinsdag. Sleutelwoord is de hashtag #PrayForBelgium in navolging van de hashtag #PrayForParis na de aanslagen van 13 november 2015 in de Franse hoofdstad. Ook #Prayforbrussels wordt gebruikt. Op Facebook vervangen gebruikers hun profielfoto door de Belgische vlag.

Er werden ook drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Amerikaans president Barack Obama heeft intussen zijn steun uitgesproken voor de slachtoffers van de aanslagen. Op het Brusselse Beursplein is een spontane solidariteitsactie ontstaan. Mensen tekenden er boodschappen van hoop met krijt op de grond. 

Naar aanleiding van de terreuraanslagen hebben verschillende radio- en televisiezenders hun programmatie van vandaag aangepast. 


OPROEP. Was u getuige van de aanslagen, laat het ons weten.

Terreur in Brussel is wereldwijd hoofdnieuws

Antwerp Giants ontsnappen nipt aan ontploffing Zaventem: "Geluk gehad"

Eva Daeleman: “Glas vloog in het rond”

IN BEELD. Paniek op luchthaven na explosie

Ook dreigement geuit aan luchthaven Charleroi

Training Rode Duivels geannuleerd, wat met matchen en koersen komende week?

Corrigeer