Ooggetuige zag mogelijk daders: "Hij prutste vreemd aan een tas en gaf die dan door"

Twintig doden na bom in metrovoertuig

Brussel - Ook in de Brussels metro is dinsdagochtend een bomaanslag gebeurd. Aan de halte Maalbeek, vlakbij de Europese wijk, ontplofte een bom in een metrovoertuig. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. "Het gaat om een voorlopig cijfer, want de situatie in het metrostation is enorm chaotisch en de wetenschappelijke politie heeft nog veel werk om de slachtoffers te identificeren. Dat werk zal lang en moeilijk zijn", zei Brussels burgemeester Yvan Mayeur tijdens een persconferentie.

De MIVB bevestigt dat er om 9.11 uur één explosie plaatsvond in metrostation Maalbeek in een metrovoertuig op perron 1 in de richting van Kunst-Wet.
 

Gewonden werden naar buiten gedragen en op de stoep gereanimeerd. Iedereen die de aanslag in de metro heeft overleefd is in shock, volgens Mayeur. "Ik heb hen gezien en het is heel moeilijk, ook voor de lichtgewonden, om hier mee om te gaan." Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort zullen de Brusselse metrolijnen 1 en 5 voor lange tijd buiten dienst zijn.

Eric Pania maakte de aanslag in het station mee, en zag mogelijk zelfs de daders, vertelde hij aan VRT. "Het waren twee mannen. De ene was vreemd aan een tas aan het prutsen, en gaf die dan door aan de andere. Ik vond het een heel rare situatie en stapte uit. Vlak daarna hoorde ik achter mij de ontploffing. Het was verschrikkelijk. Er was superveel bloed. Ik zag een vrouw die een been kwijt was. Ze zat onder het bloed en was haar dochter aan het zoeken. Er waren overal gewonden maar niemand kon hen helpen." 

Bussen van de MIVB hebben lichtgewonden weggevoerd vanuit het slachtoffercentrum aan het station van Maelbeek.

 

#brusselsunderattack #brussels #picofday #picoftheday #stib #malbeek #like4like

A video posted by Francesco Calledda (@fracalledda) on

 

Reizigers liepen langs de sporen naar de uitgang nadat de metro werd stilgelegd. Deze beelden van een metrotoestel dat in de tunnels stopte nadat in een ander voertuig de ontploffing gebeurde gaan de wereld rond. 

Een ooggetuige vertelde aan VTM Nieuws hoe de reizegers de evacuatie meemaakten. "Ik vertrok met de metro van Kunst-Wet naar Maelbeek. Ik stond recht, toen ik plots een sterke wind door het raampje voelde, alsof er een ander toestel kruiste. Maar dat was niet het geval. Daarna stopte de metro. De speaker vertelde ons dat er geen gevaar was en we rustig moesten blijven zitten. Maar er ontstond een vreselijke brandgeur, waardoor we toch uit de wagon moesten stappen. We zijn over de sporen terug naar de halte Kunst-Wet gestapt.

 

In de buurt van de Brusselse Wetstraat was rond 11.30 uur nog een ontploffing te horen. Waarschijnlijk gaat dat om een gecontroleerde ontploffing na een tussenkomst van de ontmijningsdiensten zijn. Er lagen twee zakken voor het koninklijk paleis, waarschijnlijk met afval in, maar de veiligheidsdiensten wilden elk risico uitsluiten. Er zouden twee bomalarmen zijn in de omgeving waar de aanslag gebeurde. Gemeentewachters zijn bezig het Warandepark te evacueren.

Geen treinen naar Brussel, straten afgesloten

Alle openbaar vervoer in Brussel is nu stilgelegd, zowel trein, tram, metro als bus. Alle stations worden gesloten. Het Crisiscentrum vraagt ook iedereen in Brussel om te blijven waar hij of zij zich bevindt. Scholen moeten hun leerlingen binnenhouden. Mogelijk worden nog meer bommen gevreesd, want ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse aan metrohalte Maalbeek.

Bovengronds zijn de Jubelparktunnel en de Wettunnel richting centrum op politiebevel afgesloten. Ook de Wetstraat en de Tervurentunnel onder het Montgomeryplein zijn afgesloten. 

Wetstraat ontruimd, premier Michel met Geens en Jambon in crisiscentrum

De omgeving van Wetstraat 16, waar het kantoor van premier Charles Michel gehuisvest is, is ontruimd. Iedereen die zich in de omgeving bevond moet uitwijken naar de Kleine Ring. Premier Michel zelf bevindt zich met de minister Geens en Jambon in het Crisiscentrum. Dat bevindt zich vlakbij 'de 16' in de Hertogsstraat. Ook het hoofdkwartier van de CD&V, dat boven metrostation Maelbeek ligt, is ontruimd.

Op foto's die verspreid worden via sociale media is te zien dat uit de metrostations in kwestie aan de Wetstraat rook opstijgt en mensen gewond geraakt zijn. De MIVB heeft alle metrostations gesloten. 

De aanslagen in de Brusselse metro gebeurden bijna gelijktijdig met een aanslag in de luchthaven van Zaventem. Daar werden kort na 8 uur twee bommen tot ontploffing gebracht in de drukke vertrekhal

 
Corrigeer