REACTIES. "De moordenaars van Brussel zijn vijanden van de waarden waar Europa voor staat"

De aanslagen in Brussel riepen wereldwijd een gevoel van afschuw op. Partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever spreekt dinsdag van zwartste dag in de geschiedenis van ons land sinds Tweede Wereldoorlog. Ook Europees president Donald Tusk spreekt van een nieuw dieptepunt. De Duitse bondskanselier Merkel heeft België alle steun en solidariteit toegezegd. Merkel bestempelde de "moordenaars" van Brussel als "vijanden van de waarden waar Europa voor staat".

LIVE. Alles over de aanslagen in Brussel en Zaventem.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft België "alle solidariteit en alle steun" bij de zoektocht naar de daders van de aanslagen in Brussel toegezegd. Duitsland zal op alle mogelijke manieren met de Belgische regering en de Belgische veiligheidsdiensten samenwerken "om de schuldigen (...) te vinden, op te sluiten en te bestraffen". Merkel bestempelde de "moordenaars" van Brussel als "vijanden van de waarden waar Europa voor staat". Europa, aldus de christendemocratische politica, zal "sterker" uit de strijd met de terreur komen. De bondskanselier kondigde voorts aan dat haar regering morgen/woensdag in spoedberaad bijeenkomt om de gevolgen van de aanslagen te bespreken.

 

"Het heeft er alle schijn van dat we de zwartste dag beleven in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog", zo zei Antwerps burgemeester en partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever dinsdagochtend bij de start van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid. Na zijn speech vertrok hij meteen naar de Oudaan, het hoofdkwartier van de lokale politie van Antwerpen, om de veiligheidssituatie in zijn stad te bekijken en te kijken naar eventuele maatregelen.

Normaliter zou het congres worden geopend door gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte, die voorzitter is van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid, maar door de gebeurtenissen in Zaventem wijzigde hij zijn plannen.

Laf

Premier Charles Michel (MR) heeft het over een laffe aanslag. "Ons land en onze burgers zijn getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen." Hij lanceerde een oproep om de kalmte te bewaren en solidair te zijn. Omwille van de aanslagen heeft de premier zijn bezoek aan China afgezegd. Michel had zijn reis naar China wegens het begrotingsoverleg al ingekort en zegt die nu dus helemaal af.

"Hallucinante ochtend"

Ook minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is verbijsterd. "Een hallucinante ochtend", zo zei hij op een verkeersveiligheidscongres in Antwerpen. "Nu moeten we snel reageren op het terrein. Het verkeer van de luchthaven van Zaventem werd meteen afgeleid, ook naar de regionale luchthavens van Deurne en Oostende. "Op de regionale luchthavens werd het veiligheidsniveau verhoogd. Heel concreet wil dat zeggen dat het aantal toegangen wordt tot één toegang en dat daar iedereen wordt gecontroleerd.

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) roept op om "sterk te zijn", "schouder aan schouder dit extremisme te bestrijden" en "de rangen te sluiten met alle mensen van goede wil, met alle democraten". Dat zegt hij in een bericht op zijn Facebookpagina. Somers laat verder ook nog weten dat al heel wat politiemensen zich in Mechelen spontaan zijn komen aanmelden voor de dienst. "Supergemotiveerd. Vastberaden. Dikke merci".

"Aanslag op onze vrijheid"

"Dit is een aanslag op onze vrijheid. Op onze liberale waarden. Maar meer dan ooit zullen we de veerkracht tonen om onze vrijheid te laten overwinnen. Hoe donker deze dag ook is, samen komen we hier uit", benadrukt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in een reactie op de aanslagen in Zaventem en Brussel.

Voor Rutten is "deze laffe terroristische aanslag" een zwarte dag voor Brussel, voor ons land, voor het hart van Europa. "Boven alles gaat ons medeleven uit naar alle slachtoffers, familie en betrokkenen", aldus Gwendolyn Rutten, die haar respect en waardering uitdrukt voor de veiligheids- en hulpdiensten en voor de enorme solidariteit onder burgers.

Samen met de veiligheids- en hulpdiensten stelt de regering alles in het werk om onze veiligheid opnieuw te vrijwaren en de situatie onder controle te krijgen, stelt ze nog.

Ook SP.A-voorzitter John Crombez wil dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten dringend meer mensen en middelen krijgen. Er moet ook snel meer werk gemaakt worden van de koppeling van databanken en de uitwisseling van informatie, zegt hij. Het stoort Crombez dat de terrorismecommissie al maanden discussieert over maatregelen die de mensen op het terrein niet het dringendst nodig hebben. Verder spreekt de voorzitter zijn afschuw uit en onderstreept dat hij geen politieke spelletjes wil spelen. "Het is echt geen moment om politieke tegenstellingen naar boven te brengen. Dit is gewoon een oproep om snel te gaan".

"Nieuw dieptepunt"

Europees president Donald Tusk spreekt van een "nieuw dieptepunt van de terroristen ten dienste van haat en geweld". "De Europese instellingen zijn te gast in Brussel dankzij de generositeit van de Belgische regering en de bevolking. De Europese Unie zal nu ook solidariteit tonen en Brussel, België en Europa helpen om deze terreurdreiging het hoofd te bieden", aldus Tusk in een mededeling. In het Justus Lipsius-gebouw, waar de kantoren van Tusk zich bevinden, zijn dinsdagochtend alle vergaderingen geannuleerd.

Ook in het Europees Parlement zijn vergaderingen geschrapt. De gebouwen zijn wel niet gesloten, maar het alarmniveau is opgetild tot 'oranje' en er vinden verscherpte controles plaats. Onder meer in de milieucommissie is een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers.

"Onze waarden verdedigen"

Eurocommissaris Marianne Thyssen heeft het op de VRT over "een aanslag op onze waarden en manier van samenleven. We moeten onze waarden ten alle koste verdedigen." De gedachten van Thyssen gaan uit naar nabestaanden van slachtoffers, gewonden en iedereen die de drama's hebben moeten meemaken en mogelijk trauma's hebben opgelopen.

Haar collega bij de Europese Commissie, de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid Federica Mogherini, spreekt vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman van "een zeer trieste dag voor Europa".

Op Twitter reageerde de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump op de aanslagen. "Herinneren jullie je nog hoe mooi en veilig Brussel was? Niet meer, het is van een andere wereld! De VS moeten waakzaam en slim zijn."

Trump heeft al verschillende keren naar Brussel verwezen toen hij het over terrorisme had. "De radicaal-islamitische terreur is een groot, groot probleem, niet alleen voor ons. Kijk maar naar Duitsland, kijk naar Zweden, kijk naar Brussel, het is een ramp", zei hij eerder deze maand tijdens een toespraak in Florida. Trump omschreef Brussel ook al als "a hellhole" (een hellegat).

"Onontbeerlijke voorzieningen"

De Franse president François Hollande zei dat “heel Europa getroffen is” door de aanslagen in Brussel. Tegenover de ernst van de dreiging moet Europa “onontbeerlijke voorzieningen” nemen, zei het staatshoofd.

Woordvoerder Steffan Seibert van de Duise bondskanselier Angela Merkel tweette dat de “afschuwelijke aanslagen in Brussel ons allen samen moeten brengen”. “Solidariteit met de slachtoffers, vastberadenheid tegenover de terroristen”, aldus nog Seibert. Duits Justitieminister Heiko Maas had het over een “zwarte dag voor Europa”. Stafchef Peter Altmaier van Merkel maakte zich sterk dat “de terroristen nooit zullen winnen”.

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi en zijn Griekse ambtgenoot Alexis Tsipras uitten hun medeleven in Twitterberichten. “We kunnen niet toelaten dat angst, religieuze haat en racisme de bovenhand halen in Europa”, schreef Tsipras. Volgens de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann tonen de aanslagen in het “hart van Europa” de handtekeningen van “lafheid en barbarij”.

"Alles doen om te helpen"

De Britse premier David Cameron tweette dat hij “geschokt” was door de gebeurtenissen en dat de Britten “alles zullen doen om te helpen”. Dinsdagmiddag komt het Britse kabinet voor crisisberaad bijeen.

De Russische president Vladimir Poetin beklemtoonde dat een “internationale samenwerking op het hoogste niveau” nodig is om “dit kwaad te bestrijden”. Poetin heeft het over een “barbaarse daad”. Het terrorisme heeft geen grenzen, zei hij. Poetin heeft koning Filip zijn medeleven betuigd, meldde woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin.

De Zweedse premier Stefan Lofven noemde de aanslagen een “aanval op democratisch Europa”. “We zullen nooit aanvaarden dat terroristen onze open maatschappijen aanvallen”. Andere reacties van afschuw én medeleven kwamen er onder vele andere van de premiers van Denemarken, Spanje, Ierland, Pakistan en India.

De Nederlandse koning Willem-Alexander bracht dinsdagochtend zijn medeleven over aan koning Filip. “Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven”, schreef de Nederlandse vorst. “Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden.”

Ook in politiek Den Haag werd met grote ontsteltenis en zorg gereageerd op de gebeurtenissen in Brussel. De extra maatregelen zijn daar zichtbaar: de politie loopt op het Binnenhof nu ook met automatische wapens.

"Kanker die zich over hele wereld verspreidt"

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo maakte meteen de terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS) verantwoordelijk voor de Brusselse aanslagen. “Dit terrorisme is een kanker die zich over de hele wereld verspreidt”, zei hij in een interview met razdiozender Cadena Cope.

Ook leider Geert Wilders van de rechtspopulistische Partij voor de Vrijheid (PVV) kijkt, na de gebeurtenissen bestempeld te hebben als “een vreselijk leed”, richting nabije toekomst.

“Nederland moet nu onmiddellijk haar grenzen sluiten en teruggekeerde Syriëgangers preventief oppakken en opsluiten. De veiligheid van Nederland gaat boven alles. Ik wil snel een debat met premier (Mark) Rutte hierover.”

"Beperk personeel uit islamlanden op vliegveld"

Mensen met een nationaliteit van een islamitisch land mogen niet meer werkzaam zijn op beveiligde delen en in zenuwcentra van Nederlandse luchthaven, stelt de partij van Wilders nu voor.

PVV-Tweede Kamerlid (parlementslid) Dion Graus verwijst naar waarschuwingen van Belgische veiligheidsdiensten. Daaruit zou blijken dat meerdere (oud-)werknemers van Brussel Airport jihadstrijders of -voorstanders blijken te zijn. Graus wijst er ook op dat zich op Schiphol een islamitische gebedsruimte bevindt in het hart van de luchthaven, vanwaar koffers naar de vliegtuigen worden getransporteerd. Hij vindt “dat dit soort onveilige situaties op Nederlandse vliegvelden waar mogelijk voorkomen dient te worden”.

Alle vlaggen op en rond de Amsterdamse Schiphol zijn dinsdag halfstok gehangen. De luchthaven wil hiermee medeleven betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

"Globale gezicht van de terreur"

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei dat de aanslagen in Brussel “nogmaals het globale gezicht van de terreur” tonen. Hij betuigde zijn medeleven aan en solidariteit met “de Belgische regering en het Belgische volk”.

De Duitse president Joachim Gauck, onlangs nog op bezoek in België en momenteel op staatsbezoek in China, zei dat Duitsland “samen met België onze Europese waarden van vrijheid en democratie zal verdedigen”. Hij deed dit in een condoléanceschrijven aan koning Filip.

De prestigieuze islamuniversiteit al-Azhar in Cairo veroordeelde de aanslagen en beklemtoonde dat zij “de tolerantie dat het ismamonderwijs predikt, schenden”. Ook al-Azhar roept op tot een verenigd internationaal optreden tegen “deze epidemie” (van terreuraanslagen, nvdr.). Eenzelfde oproep van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat “snelle en efficiënte” maatregelen wil om “de financiering en rekrutering van terreurgroepen” te verhinderen.

"Vreselijke beproeving"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, liet in een communiqué verspreid na een telefoongesprek met minister Didier Reynders weten dat Frankrijk “solidair” is met België tijdens “deze vreselijke beproeving”.

Ook de Franse premier Manuel Valls sprak van “solidariteit” met de Belgen.

"Blind geweld dat zoveel lijden veroorzaakt"

Paus Franciscus veroordeelde het “blinde geweld” dat zoveel lijden veroorzaakt “. Dat schreef Pietro Parolin, het nummer twee van het Vaticaan, in een telegram aan aartsbisschop Jozef De Kesel van Brussel.

De Amerikaanse president Barack Obama werd dinsdagochtend (plaatselijke tijd) op Cuba op de hoogte gebracht van de aanslagen. Volgens een regeringsfunctionaris staan de Amerikaanse overheden “in nauw contact” met hun collega’s in België. In een toespraak zei Obama de "gruwelijke aanslagen tegen onschuldige mensen" te veroordelen en alles te willen doen om België te steunen. 

Amnesty International heeft de aanslagen in Brussel "met klem" veroordeeld. Volgens de ngo getuigen die van een "absolute minachting tegenover een mensenleven". "Er is geen enkel excuus voor dergelijk blind geweld tegen burgers", zegt Han Verleyen, waarnemend directeur van Amnesty International Vlaanderen. De ngo roept de Belgische autoriteiten dan ook op om snel een grondig onderzoek te voeren en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

EU-buitenlandminister Mogherini tot tranen toe bewogen

De terreuraanslagen in Brussel hebben hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini tot tranen toe bewogen. "Dit is een zeer trieste dag voor Europa, op een moment dat Europa en haar hoofdstad dezelfde pijn lijden die deze regio elke dag kent", zo verklaarde Mogherini op een persconferentie met de Jordaanse buitenlandminister Nasser Judeh.

"Wij zijn solidair, niet enkel met het lijden van de slachtoffers, maar ook in onze reactie op deze daden en in onze gemeenschappelijke preventie tegen radicalisering en geweld", zei Mogherini alvorens een traan te laten. "Ik stop hier. Dat zal u begrijpen. Vandaag is een moeilijke dag..."

Judeh probeerde Mogherini te troosten en nam haar in zijn armen, om vervolgens de persconferentie voortijdig te beëindigen.

"Geschokt door afschuwelijk en laffe aanslagen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betuigt namens de Vlaamse regering zijn diepste medeleven aan de slachtoffers en de nabestaanden van de aanslagen vandaag in Brussel en Zaventem. 
"Ik ben geschokt door deze afschuwelijke en laffe aanslagen die gepleegd werden in het hart van onze Europese democratie. Mijn eerste gedachten gaan naar de slachtoffers en de nabestaanden van deze aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het centrum van Brussel", zegt Bourgeois. 

"Vandaag is het moment om als gemeenschap samenhorig op te treden en onze gezamenlijke waarden te benadrukken: vrijheid, democratie en respect voor de rechtsstaat. We mogen absoluut niet toegeven aan zij die deze fundamentele waarden kapot willen maken. Ik roep alle Vlamingen op om solidair te zijn en elkaar te steunen in deze moeilijke tijden. Op alle gebouwen van de Vlaamse overheid zullen de vlaggen halfstok hangen. Ik wens ook nadrukkelijk de veiligheids- en hulpdiensten, en alle mensen die spontaan hun medemensen hebben bijgestaan, te bedanken."

Ban Ki-Moon: "Diep medeleven met slachtoffers"

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft dinsdag de terreuraanslagen in Brussel in scherpe bewoordingen veroordeeld. Tegelijk sprak hij zijn "diepe medeleven" uit met de slachtoffers en hun gezinnen en zijn "solidariteit" met het Belgische volk. Dat deelde Bans woordvoerder Farhan Haq in New York mee.

Ook Kim Yong-nam, voorzitter van het Presidium van de Opperste Volksvergadering van Noord-Korea, heeft België een steunbetuiging gestuurd. Dat meldt het officiële Korean Central News Agency woensdag. Kim spreekt zijn medeleven en sympathie uit voor koning Filip, de slachtoffers en hun familie. Kim bedadrukt ook de vastberaden houding van Noord-Korea tegenover alle vormen van terrorisme en hij drukt de hoop uit dat België de tragische gevolgen van de gebeurtenissen snel zal uitwissen en de stabiliteit opnieuw zal herstellen. 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S