OVERZICHT. Zwaarste aanslag ooit in België

Minstens veertien doden in Zaventem en twintig slachtoffers in de Brusselse metro: hoe dan ook zijn de aanslagen van dinsdagochtend de zwaarste ooit in ons land.

Het is de definitie van terreur: bommen en explosies om zoveel mogelijk doden en gewonden te maken, zoveel mogelijk chaos en angst te zaaien. En nooit eerder was die terreur in ons land zo bloedig en efficiënt als vandaag. Veel blijft voorlopig onduidelijk over de bomexplosies in de luchthaven en de metro in Brussel, maar dat het gaat om de zwaarste aanslagen ooit in België, staat nu al vast.

Nochtans kreeg ons land al eerder te maken met terrorisme. De laatste keer – de opgerolde terreurcel van Verviers niet meegerekend – was een kleine twee jaar geleden. Toen, op 24 mei 2014, stapte Mehdi Nemmouche het Joods Museum in Brussel binnen en opende het vuur. Er vielen vier doden, onder wie een koppel Israëlische toeristen.

Op 12 maart 2012 kwam een sjiitische imam om toen een 35-jarige soenniet zijn moskee in brand stak als vergelding voor de oorlog in Syrië en op 13 december 2011 begon Nordine Amrani, een 33-jarige man die net vrij was, met granaten te gooien en te schieten op de drukke Place Saint-Lambert in Luik. Uiteindelijk vallen er zeven doden, onder wie de dader.

Ook begin jaren tachtig regeerde terreur in ons land toen in de loop van enkele jaren 28 doden vielen bij een hele reeks overvallen op supermarkten en andere misdaden, toegeschreven aan de Bende van Nijvel. Het was banditisme dat naar terrorisme rook. Vandaag was pure terreur, met een impact die nooit eerder zo groot was: een hoofdstad in complete lockdown, scholen doorheen heel het land die kinderen moeten binnenhouden, gsm-netwerken die volledig plat liggen. En een land dat achterblijft in shock.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S