“Link tussen aanslagen en arrestatie Abdeslam”

Foto: Dirk Waem/belga

Zijn de aanslagen van dinsdag een reactie van Islamitische Staat (ISIS) op de arrestatie van Salah Abdeslam en het nieuws dat de terrorist zou gaan meewerken met de politie? Dat zou best kunnen, zeggen terreurexperts. De terreurgroep eiste de aanslag inmiddels op.

Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen is niet verrast over het feit dat België door aanslagen getroffen wordt, maar verbaast zich wel over de omvang ervan. “Ik had wel verwacht dat er nog iets zou plaatsvinden, maar niet dat het op deze schaal zou gebeuren”, zegt Van Ostaeyen. “Dit is echt hypergecoördineerd.”

Hij vermoedt dat de aanslagen een gevolg zijn van de politieacties van vorige week, waarbij onder meer Salah Abdeslam werd opgepakt. “Dat is de directe aanleiding hiervoor. Ik denk dat dit op heel korte termijn in elkaar gezet is”, aldus nog Van Ostaeyen, die ook laat weten dat hij op de sociale media al “de eerste juichende jihadi’s” heeft opgemerkt.

Dat wordt beaamd door andere terreurexperts, zoals Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx. “De arrestatie van Abdeslam was een slag voor ISIS. Er is een strijd aan de gang, een oorlog tussen de veiligheidsdiensten en ISIS. Zij bewijzen nu dat ze de slagkracht hebben om dit te doen”, zei Vranckx in de VRT-studio. Hij stelt zich dan ook de vraag of het nieuws dat Abdeslam zou kunnen meewerken met de politie de trigger niet geweest is.

ISIS

Er werd al snel van uitgegaan dat het om een aanslag van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) gaat en dat werd dinsdagnamiddag ook bevestigd. ISIS eiste de aanslagen in ons land toen officieel op. Dat meldt Reuters op gezag van al-Amaq, het nieuwsagentschap van ISIS.

Strijders van ISIS openden het vuur in de luchthaven in Zaventem, voordat verschillenden van hen hun explosievengordel lieten ontploffen, schrijft Amaq. Een “martelaar” blies daarna ook zichzelf op in het station Maalbeek, klinkt het.

In het bericht wordt verder benadrukt dat de aanval uitgevoerd werd op een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen ISIS. De Belgische jihad-expert Pieter Van Ostaeyen stelt dat de opeising via Amaq betrouwbaar is.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S