OVERZICHT. Wat weten we over de aanslagen in Brussel?

Ons land werd opn dinsdag 22 maart voor het eerst het slachtoffer van terrorisme op grote schaal. Op de luchthaven van Zaventem lieten zelfmoordterroristen twee bommen ontploffen, ook in de Brusselse metro was er een explosie. De voorlopige balans staat op 32 dodelijke slachtoffers. 260 mensen raakten gewond. Het gaat om de zwaarste aanslagen ooit in ons land. Een overzicht.

AANSLAG OP ZAVENTEM

Om iets voor acht uur dinsdagochtend sloegen drie terroristen toe in de vertrekhal van Brussels Airport. Twee kamikazes bliezen zichzelf kort na elkaar op. Ze maakten gebruik van spijkerbommen om meer slachtoffers te maken. 

Op de luchthaven werd ook nog een derde, niet onplofte bom teruggevonden. Die werd achtergelaten door een derde terrorist, die nog voortvluchtig is. De drie terroristen werden ook gefilmd door bewakingscamera's. Bekijk de foto hier.


Bij de aanslagen op de luchthaven vielen 12 doden en tientallen gewonden. Na de aanslagen heerste grote chaos op de luchthaven, zag onze reporter ter plaatse. Lees hier haar verslag.

EXPLOSIE OP BRUSSELSE METROOm 9.11 uur, een uur na de aanslagen op Zaventem, blies een zelfmoordterrorist zichzelf op aan boord van een metrostel van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. De explosie gebeurde aan de halte Maalbeek, vlakbij de Europese wijk. Bij de aanslag vielen 20 doden en meer dan 100 gewonden.

GETUIGENISSEN: "IK ZAG OVERAL BLOED"


Op het moment van de explosies was het erg druk in de Brusselse luchthaven en de Brusselse metro “Het was vreselijk. Ik zag mensen die compleet verbrand waren. Er was veel bloed”, vertelde een arbeider die aan het werk was op een werf aan metrostation Maalbeek.
Lees hier meer.

Al snel doken ook amateurbeelden op van vlak na de explosies in de vertrekhal van Zaventem. Er hing een enorme stofwolk, mensen klampten zich vast en riepen door elkaar in verschillende talen. Politieagenten bleven koelbloedig en maanden iedereen aan zo snel mogelijk het gebouw te verlaten.
Bekijk hier de beelden.
 

DE DADERS


Terreurorganisatie ISIS eiste de aanslagen op. Speurders hielden in heel het land huiszoekingen op zoek naar mogelijke betrokkenen. In Schaarbeek werd het appartement gevonden waar de aanslagen vermoedelijk werden voorbereid. Er werd een vlag van ISIS en een spijkerbom aangetroffen. Het was een taxichauffeur die de speurders naar de plek leidde. De man had de drie daders er dinsdagochtend iets over zeven opgepikt. Lees hier meer. 

De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui werden als eersten geïdentificeerd als daders van de aanslagen. Ibrahim blies zichzelf op in de vetrekhal van Brussels Airport, Khalid in het metrostation Maalbeek. De twee broers zijn vooral bekend uit het Brusselse gangstermilieu. Ze kunnen ook gelinkt worden aan Salah Abdeslam en de aanslagen in Parijs. Khalid was de man die onder een valse naam het safehouse in Vorst huurde van waaruit Salah Abdeslam eerder vorige week ontsnapte. Eén van hen heeft ook het schuilhuis in Charleroi gehuurd, van waaruit de terroristen vertrokken om de aanslagen van 13 november in de Franse hoofdstad te plegen. 
Lees hier meer.


De tweede man die zich opblies op de luchthaven is de 24-jarige Najim LaachraouiZijn identiteit kon vastgesteld worden na DNA-onderzoek. De man werd al gezocht in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en kan eveneens gelinkt worden aan Salah Abdeslam.
Lees hier meer.

De identiteit van de derde terrorist op Zaventem is nog onbekend. De man verliet de luchthaven vlak voor de explosies. Hij liet zijn bagage, met daarin de zwaarste bom, achter bij zijn kompanen. Maar de bom ging niet af, zo ontsnapten we aan veel erger.

WAT MET DE LUCHTHAVEN?

De luchthaven Brussels Airport blijft al zeker tot zondag dicht. Dinsdag werden behalve onderzoek door speurders naar verdere sporen ook onmiddellijk opruimwerkzaamheden aangevat. De schade aan het gebouw is aanzienlijk. Om reizigers voor de volgende dagen al enige zekerheid te geven, werd beslist om al zeker de komende vijf dagen vluchten af te leiden naar de luchthavens van Charleroi en Oostende. 
Lees hier meer.

Corrigeer