Bewijzen zijn duidelijk: terroristen gebruikten spijkerbommen

Zaventem -

Op de luchthaven van Zaventem zijn er dinsdagochtend met zekerheid spijkerbommen gebruikt. In het militair ziekenhuis van Neder-over-Heembeek hebben artsen stukjes metaal gevonden in de lichamen van de gewonden die ze hebben behandeld. Ook de röntgenfoto's laten weinig aan de verbeelding over. Op één foto is werkelijk te zien hoe een spijker de borstkas van een patiënt doorboord heeft.

"We zien hier niet echt een spijker, maar wel een stukje metaal dat uit het lichaam van een patiënt werd gehaald", zegt een arts voor de camera's van de VRT. "In de bommen zaten dus allerlei kleine projectielen die met een enorme kracht worden verspreid door de explosie. Ze vliegen allerlei kanten op, maar als ze in bloedvaten of longen terecht komen, kunnen ze dodelijk zijn."

"Haast oorlogstoestanden"

"Het zijn haast oorlogstoesanden," bevestigt Marc Decramer van het UZ Leuven waar dinsdag zeven gewonden werden binnengebracht. "Het gaat om mensen met zware brandwonden en breuken, maar ook zeer diepe vleeswonden. Een gevolg van rondvliegend glas en metalen projectielen uit de bommen."

Verschillende mensen zijn intussen geopereerd, er moesten ook al enkele amputaties gebeuren. "Als je zware projectielen in een ledemaat krijgt, is dat dermate verhakkeld dat een amputatie onvermijdelijk wordt."

Drie zelfmoordterroristen

In de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem vielen dinsdagochtend minstens 14 doden en een 80-tal gewonden. Twee zelfmoordterroristen bliezen er zich op. Naast het lichaam van een dode terrorist is een kalasjnikov gevonden. Een derde bommengordel is niet afgegaan, de terrorist die hem droeg is op de vlucht.

Aanslagen in de Brusselse metro doodden 20 mensen en verwonden meer dan 100. In totaal werden dinsdag een 200-tal gewonden opgevangen in ziekenhuizen over heel het land.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S