Deze zeventien mensen overleefden de aanslagen niet

Klaar voor reisje voor eerste huwelijksverjaardag, omgekomen aan de incheckbalie

© rr

Dagen na de aanslagen zijn nog altijd niet alle slachtoffers van de aanslagen geïdentificeerd. 24 van de 28 onschuldige slachtoffers kregen ondertussen een naam. Onder de slachtoffers zitten een moeder van twee uit Tubeke, een Brusselse student, een Waalse ambtenaar en een student uit Diksmuide. Twitter wordt intussen nog steeds overspoeld door familieleden die op zoek zijn naar hun naasten. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. De Brit David die Zaventem overleefde, maar omkwam in Maalbeek. De Duitse Jennifer die naar de VS zou reizen voor haar eerste huwelijksverjaardag, maar omkwam toen ze haar bagage incheckte. En dat is lang niet alles...

Guy Stevens, Kim De Raedt en Michaël Temmerman

Bekijk hier een overzicht met wie er om het leven kwam tijdens en wie er momenteel nog vermist is

Gekende dodelijke slachtoffers

Adelma ­Tapia Ruiz (37) was het eerste bevestigde slachtoffer dat gisteren in de luchthaven van Zaventem het leven liet. Ze woonde in Tubeke en was afkomstig van Peru. Ze was dinsdagochtend samen met haar man Christophe Delcambe en hun vierjarige tweelingdochtertjes Maureen en Alondra in de luchthaven. Zij kropen door het oog van de naald.

Woensdagochtend is ook Léopold Hecht, een student van de universiteit van Saint-Louis-Bruxelles, overleden aan de verwondingen die hij opliep bij de aanslagen in het metrostation Maalbeek. De jongeman was een student rechten en raakte levensgevaarlijk gewond bij de aanslag op het metrostation Maalbeek.

Een ander slachtoffer, Olivier Delespesse werkte bij de Waals-Brusselse federatie voor de dienst Onderwijs. Hij was met de metro op weg naar zijn werk toen de bom in Maalbeek ontplofte. Zijn werkgever maakte zijn overlijden bekend in een rouwbericht.

Bart Migom, een student uit Diksmuide, werd lange tijd als vermist opgegeven, maar vrijdagochtend raakte bekend dat ook hij geïdentificeerd werd als een van de dodelijke slachtoffers. Bart was amper 21 jaar oud.

Op sociale media wordt ook het overlijden van de Brusselse jonge lerares Loubna Lafkiri gemeld. De turnleerkracht van vrije school La Vertu had dinsdagochtend les maar kwam nooit aan op school. Ze nam iedere ochtend de metro.

Alex en Sascha Pinzowski woonden in New York maar waren op vakantie bij hun ouders in Lanaken. Dinsdagochtend keerden de twee twintigers terug naar de VS. Vanop Brussels Airport belden ze naar hun ouders om te zeggen dat ze goed waren aangekomen. Daarna is elk contact gestopt. Een zoektocht langs ziekenhuizen leverde niets op. Vermoedelijk zijn ze omgekomen.

Het derde Nederlandse slachtoffer is Elita Weah (41) uit Deventer. Zij was op de dag van de aanslag aanwezig op Zaventem en zou naar Amerika reizen voor de begrafenis van een familielid.

Fabienne Vansteenkiste, uit de streek van Namen, had om 8 uur 's morgens net haar shift beëindigd bij bagage¬afhandelaar Aviapartner, toen de twee bommen ontploften.

David Dixon (51), een Britse programmeur die al 10 jaar in Brussel woont, had na de ontploffing in de luchthaven zijn ouders laten weten dat hij veilig was. Daarna stapte hij op de metro naar zijn werk, de bank Euroclear aan de Albert I-laan. Bij de aanslag in Maalbeek kwam hij om het leven.

De familie van Antwerpenaar Nic Coopman (49) heeft vannacht officieel de bevestiging gekregen dat hij bij de dodelijke slachtoffers is. Zijn lichaam is in het Militair Hospitaal van Neder-over-Heembeek geïdentificeerd. Nic Coopman was 58 jaar, werkte voor de firma Wenger Overseas waarvoor hij heel geregeld buitenlandse opdrachten kreeg en woonde in Deurne. Zijn roots liggen in West-Vlaanderen.

De Duitse Jennifer Scintu Waetzmann uit Aken zou met haar echtgenoot naar de Verenigde Staten reizen. Het koppel was pas vorig jaar getrouwd en zou de eerste huwelijksverjaardag in de VS vieren. Helaas bracht haar dat naar de incheckbalie van American Airlines, waar een van de bommen ontplofte. Haar man ligt nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis.

De Chinese ambassade in België heeft op haar beurt gemeld dat ook een Chinese staatsburger het leven liet. Volgens de Chinese staatskrant The People's Daily gaat het om Frank Deng, een jonge man die als vermist werd opgegeven.

Sabrina Fazal (24) nam dinsdagochtend afscheid van haar zoontje en van haar vriend, voetballer Jonathan Selemani van RJ Wavre, om van in Waver naar de les te gaan in Brussel. "Ze wilde absoluut haar diploma verpleegkunde halen om anderen te kunnen helpen", zegt een vriendin. Het laatste stuk tot aan de hogeschool Galilée deed ze met de metro. Dat werd haar fataal.

De 29-jarige communicatiemanager bij Community of European Railway Companies Aline Bastin woonde en werkte in Brussel maar is afkomstig uit Bitsingen bij Tongeren. Haar vader is arts in Eben-Emael. Sinds de aanslagen was hij op zoek naar zijn dochter en zei hij al zijn afspraken af. Vrijdag in de vooravond kwam de bevestiging dat haar lichaam geïdentificeerd was

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag via Twitter gemeld dat bij de aanslagen in Brussel dinsdag ook één Fransman is omgekomen. Twaalf Fransen raakten gewond, van wie drie ernstig, aldus de nieuwe slachtofferbalans.Moeizame identificatie

yer_0dcc','wid': '_1467261','uiconf_id': '21813201','flashvars': { 'doubleClick': { 'plugin': true, 'adTagUrl': prerollUrl }, 'vast': { 'plugin': true, 'postrollUrl': prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'loadAdsOnPlay': true }, 'adsOnReplay': true, 'metadataProfileId': 3063771, 'requiredMetadataFields': true},'cache_st': '1406844806','entry_id': '0_5saddkpc'});kWidget.addReadyCallback( function(playerId){var kdp = document.getElementById(playerId);var dataentry = '0_5saddkpc';var IDENTIFIER = 'nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7';var movieTime = '';var sectionname = (typeof MEDIAHUIS == 'undefined') ? 'nw' : MEDIAHUIS.config.page_sectionname;var customPackage = [ {name: '_SCT ', value: 'news'}, {name: 'se', value: sectionname}, {name: 'ct', value: 'nw'}, {name: 'st', value: 'vid.wex.frag.vod.free'}, {name: 'tv', value: 'news'}];kdp.kBind( 'metadataReceived', function (){ var location; var customDataList = kdp.evaluate('{mediaProxy.entryMetadata}'); var VSOdivs = document.getElementsByClassName('video-source-origin'); if (VSOdivs.length > 0) { for(var o = VSOdivs.length; o >= VSOdivs.length; o--) { var SOD = VSOdivs[o-1]; if(SOD){ SOD.parentNode.removeChild(SOD); } } } if(customDataList && customDataList.Source) { var val = customDataList.Source; switch (val) { case 'ATV': location = 'atv'; break; case 'TVL': location = 'tvl'; break; case 'TVO': location = 'tvoost'; break; } if(location) { var locURL = 'www.' + location + '.be'; var videoSourceOrigin = document.createElement('div'); var figure = kdp.parentNode; videoSourceOrigin.className = 'video-source-origin'; videoSourceOrigin.innerHTML = 'Bekijk meer video\'s van ' + val + ' op

'; figure.parentNode.insertBefore(videoSourceOrigin, figure.nextSibling); } }});kdp.kBind('playerUpdatePlayhead', function(data, id){ movieTime = Math.round(data); });kdp.kBind('changeMedia', function(data, id){ var totalTime = kdp.evaluate('{mediaProxy.entry.duration}'); if (dataentry != data.entryId) gemiusStream.closeStream('21813201', dataentry, movieTime); dataentry = data.entryId; gemiusStream.newStream('21813201', dataentry, totalTime, customPackage, [], IDENTIFIER); });function MHGemiusStream (action) { gemiusStream.event('21813201', dataentry, movieTime, action);}kdp.kBind('firstPlay', function(data){ kdp.kBind('playerStateChange', function(data){ MHGemiusStream(data); });});kdp.kBind('doStop', function(data, id){ MHGemiusStream('stopped'); });kdp.kBind('playerSeekStart', function(data, id){ MHGemiusStream('seekingStarted'); });kdp.kBind('playerPlayEnd', function(data, id){ MHGemiusStream('complete'); });});

Het zal nog een hele tijd duren voor er betrouwbare cijfers over het exacte aantal slachtoffers kunnen gegeven worden. Dat zegt het federaal crisiscentrum en de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken (BZ). Het DVI (disaster victim identification) team is bezig met het identificatiewerk van de overleden slachtoffers.

De overheid is karig met informatie omdat ze koste wat het kost willen vermijden dat de verkeerde nabestaanden ingelicht worden. Extra moeilijkheid is dat het om slachtoffers uit erg veel landen gaat. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft indicaties van minstens veertig nationaliteiten.

"De vaststellingen op de plaatsen van de feiten verlopen in extreem moeilijke omstandigheden", zegt Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie. De Bolle zei te begrijpen dat de nabestaanden zo snel mogelijk duidelijkheid willen of dat sommigen de vraag stellen waarom het zolang moet duren.

"Maar het DVI-team werkt volgens internationale regels. Daarbij is een van de belangrijkste principes dat de identificatie honderd procent moet vaststaan. Daarom werken de leden van DVI niet enkel op basis van een visuele vergelijking, maar moet dit wetenschappelijk bewezen worden. Hierbij worden onder andere vingerafdrukken, DNA en ontologische informatie vergeleken. Ook wordt informatie ingewonnen over bijvoorbeeld juwelen en kledij. Het is van het allergrootste belang dat we hier geen enkele vergissing bij begaan."

Voor buitenlandse slachtoffers werd een beroep gedaan op Interpol. "We doen er alles aan om dit werk zo vlug mogelijk te realiseren op antwoord te kunnen aan de nabestaanden."

Militair Hospitaal

Ook in het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek gaat de identificatie van de dodelijke slachtoffers onverminderd voort. Dat bevestigt Bernard Bolly, persverantwoordelijke van het brandwondencentrum. Er werden twee ruimtes geïnstalleerd voor de identificatie van de dodelijke slachtoffers van Maalbeek. Er bestaat nog geen definitief uitsluitsel of alle twintig doden van de aanslag in de metro naar het ziekenhuis in de Brusselse deelgemeente werden gebracht.

Meer over Aanslagen Brussel

Aangeboden door onze partners

VIDEO