Organisatoren, burgemeesters en ploeglei ders eensgezind: 71ste Dwars door Vlaanderen gaat gewoon door

"Een koers als Waregem zullen die smeerlappen wel niet verstoren, de Ronde van Vlaanderen is wat anders”

"Een koers als Waregem zullen die smeerlappen wel niet verstoren, de Ronde van Vlaanderen is wat anders”

Ploegleiders Walter Planckaert, Hilaire Van der Schueren, Tom Steels, Wilfried Peeters, Nico Verhoeven en Serge Parsani begonnen de vergadering met een minuut stilte. Foto: Photopress.be

Drie dagen van nationale rouw, maar Dwars door Vlaanderen wordt vandaag gereden. Zowel de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé als de burgemeesters van startplaats Roeselare en aankomstplaats Waregem kunnen de veiligheid garanderen. Als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vandaag voor 11 uur niet beslist dat er geen enkele manifestatie mag plaatsvinden, weten we vanmiddag wie Jelle Wallays opvolgt als winnaar van Dwars door Vlaanderen.

Wielrennen op Sportwereld.be

“Zowel de stad Roeselare als de stad Waregem hebben verklaard dat de veiligheid, zowel bij de start als de aankomst, waar veel volk aanwezig zal zijn, gegarandeerd kan worden. Ook de veiligheid van de wedstrijdkaravaan en de toeschouwers is verzekerd. Bovendien is de bereden politie niet verwittigd dat ze niet hoeft te komen. De koers gaat gewoon door”, vertelt Guy Delesie. “Maar als het federale parlement of minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon toch nog beslist om de wedstrijd af te gelasten, leggen we ons daar uiteraard bij neer.”

Extra veiligheidsmensen

Wim Van Herreweghe vult aan dat de organisatie en Flanders Classics zelf extra veiligheidsmensen zullen inzetten en ­desnoods alle bezoekers aan de start- en aankomstplaats zullen scannen. Het is vanwege de organisatie altijd de bedoeling geweest om de wedstrijd te laten plaatsvinden. Ook de UCI en de ploegleiders waren daarvoor vragende partij.

“Maar ik heb alle begrip voor elke beslissing, wanneer die ook wordt genomen”, zei Wilfried Peeters. “Ik was gistermorgen ook op de luchthaven. Normaal zou Tony Martin zelf om 8.30 uur aankomen in Zaventem, maar hij besloot op het laatste moment om maandagavond al over te vliegen. Ik denk dat die aan een serieuze ramp is ontsnapt”, was de ploegleider van Etixx-Quick Step duidelijk aangedaan.

“België is het tweede Sicilië, maar dan nog slechter”, zei Walter Planckaert van Topsport Vlaanderen-Baloise. “Maar daarom moet de koers daar nog niet onder lijden. Een koers als Waregem zullen die smeerlappen wel niet verstoren, de Ronde van Vlaanderen is wat anders.”

Minuut stilte

Ook Dirk Demol (Trek-Segafredo) besefte het gevaar van de Heilige Belgische wielerweken. “Stel dat je Dwars door Vlaanderen niet laat plaatsvinden, dan kan je meteen ook een kruis maken over de Ronde en hebben we een maand geen koers in België.”

En de renners? Die willen allemaal graag koersen en gewoon hun job uitoefenen. Al twitterde Marcel Sieberg, de Duitser van Lotto-Soudal, wel dat hij het vreemd vindt om in deze omstandigheden naar België te rijden en absoluut niet met zijn hoofd bij de koers zit.

Zijn ploegleider Herman Frison is het daar niet mee eens. “Ik ben daarin misschien een harde mens, maar er is niets beters om het verdriet een plek te geven dan gewoon door te gaan met de dagelijkse activiteiten. Niet starten is voor mij nooit een optie geweest. Het zou een toegeving zijn aan die criminelen. Een minuut stilte voor de start en het afschaffen van de podiumceremonie lijkt mij wel plausibel. Dan toon je echt respect.”

Dat advies van Frison werd gevolgd. “De cérémonie protocolaire van vandaag zal zeker niet verlopen zoals gewoonlijk en er zal meermaals een herdenkingsmoment voor de slachtoffers worden ingelast”, aldus koersdirecteur Guy Delesie.

Jelle Wallays, winnaar van vorig jaar, was gisteren alvast vastberaden. “We zullen rijden als één peloton tegen het terrorisme.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.