Aanslagen kosten ons 400 miljoen euro

Aanslagen kosten ons 400 miljoen euro

400 miljoen euro. Dat is volgens een eerste raming de economische schade van de aanslagen van dinsdag. “Als de terreurdreiging blijft aanhouden, of nog meer aanslagen gebeuren, kunnen de kosten nog een pak hoger oplopen”, zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte.

Alles opgeteld schat ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte de totaalrekening op 0,1 procent van het bruto binnenlands producht, zo’n 400 miljoen euro. “De factuur van de herstelling van de vernielingen speelt daarbij maar een kleine rol. Gisteren bleven cafés, restaurants en winkels in Brussel dicht en de kans lijkt groot dat die nog een tijdje weinig volk over de vloer gaan krijgen.”

“Wellicht komen er ook nog allerlei nieuwe veiligheidsmaatregelen, waar ook een stevig prijskaartje aan vast hangt. Ook zijn er kosten door het sluiten van de luchthaven: volgens experts kost dat 10 miljoen euro per dag. Daarnaast heeft ook het openbaar vervoer inkomsten gemist door stil te liggen.”

Tijdelijk effect

Luchtvaart- en hotelaandelen zakten gisteren 2 à 5 procent op de beurzen wereldwijd. Toch verwacht luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) dat de invloed op het toerisme niet blijvend zal zijn. “Dat was toch zo bij vorige aanslagen.”

Door een misverstand sloop een rekenfout in de eerste versie van dit artikel. De aanslagen kosten ons 400 miljoen euro en niet 4 miljard zoals er eerst stond. (nvdr)

Corrigeer

MEER NIEUWS