Najim Lachraaoui blies zichzelf op in Zaventem

  • Najim Lachraaoui (24) is dood. Hij was de tweede omgekomen kamikaze van Zaventem. Dat vernam De Standaard uit goede bron.
  • De broers El Bakraoui zijn de twee andere geïdentificeerde daders: Ibrahim (29) blies zich op in Zaventem, Khaled (26) in Maalbeek.
  • Turkse president Erdogan: "Vermoedelijke dader was uitgeleverd door Turkije, maar werd door België vrijgelaten ondanks waarschuwingen."
  • Onderzoeker zegt aan CNN dat het bedoeling was dat Abdeslam deel zou uitmaken van de zelfmoordcommando's. Dat bevestigt de informatie waar onze redactie over beschikt.
  • Broers El Bakraoui zijn omgekomen bij aanslagen op luchthaven (Ibrahim) en metro (Khalid). Het testament van Ibrahim is teruggevonden in een vuilnisbak.
  • De derde verdachte (met hoedje) wordt nog actief gezocht. Hij liet een zak met explosieven achter in de vertrekhal van Zaventem, maar vluchtte weg voor alles ontplofte.
  • Balans stijgt naar 16 doden in de luchthaven, 21 in de metro, en meer dan 200 gewonden.
  • Identiteit bekend van vier dodelijke slachtoffers, identificatie verloopt moeilijk.

Najim Lachraaoui is de tweede omgekomen kamikaze van Zaventem. De 24-jarige jihadist groeide op in Schaarbeek, keerde in september 2015 terug uit Syrië en is vermoedelijk de wapenexpert van de Belgische ISIS-afdeling. Hij werd beschouwd als "staatsvijand nummer één".

Mogelijk opereerde hij onder de schuilnaam Soufiane Kayal en werd hij samen met de Algerijn Mohamed Belkaïd na zijn terugkeer door Salah Abdeslam in Boedapest opgepikt. Zijn DNA zou ook teruggevonden zijn in het safehouse van Abdeslam in Vorst. Samen met Abdeslam slaagde hij er vorige week dinsdag in om te ontkomen aan de poltie, de Algerijn Belkaïd werd in een vuurgevecht met de politie gedood.

Er zijn eveneens duidelijke links tussen Laachraaoui en de aanslagen in Parijs. Zijn DNA werd gevonden op explosieven in een huis in het Waalse Auvelais waar de aanslagen in Parijs werden voorbereid. Ook stortte Laachraoui geld op de rekening van de nicht van Abaaoud, net voor het meesterbrein werd uitgeschakeld bij een politieactie in Saint-Denis. Vermoedelijk werden daar een nieuwe reeks aanslagen in de Franse hoofdstad beraamd.

Opvallend: Najim is de broer van Mourad Laachraaoui (21) een taekwandotalent dat zich net niet plaatste voor de Spelen van Rio. De familie lijkt de banden met Najim helemaal te hebben doorgeknipt. Ze zeggen zelfs dat ze hem niet kennen,  wellicht om de carrière van Mourad niet te schaden.

Corrigeer