Testament dader: "Ik voel me nergens nog veilig en wil niet naar gevangenis"

“Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden." Dat staat te lezen in het testament van Ibrahim El Bakraoui, de terrorist die zichzelf dinsdagochtend opblies in de luchthaven van Zaventem.

Federaal procureur Frederic Van Leeuwen gaf woensdagmiddag een persconferentie over de aanslagen in Brussel. Hij bevestigde dat de broers El Bakraoui - die al de hele ochtend door allerlei media genoemd worden - zichzelf hebben opgeblazen. De ene in de vertrekhal van de luchthaven van de Zaventem en de andere in het metrostation van Maalbeek.

Bronnen dicht bij het onderzoek vertelden dinsdag al aan onze redactie dat sommigen de middelste man op de foto's in de vertrekhal als Ibrahim El Bakraoui (29) herkenden. Ibrahim is dan ook geen onbekende in het Brusselse gangstermilieu: in januari 2010 werd hij veroordeeld voor een gewelddadige overval in Brussel waarbij hij het vuur op de politie opende.  

15 kilo TATC en 150 liter aceton

Die informatie is nu bevestigd door het federaal parket. Aan de hand van vingerafdrukken in een woning in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd Ibrahim geïdentificeerd als de eerste kamikaze van Zaventem. Bij de huiszoeking gisteravond werd een tas met daarin een zware lading explosieven gevonden. Ook werden 15 kilo TATC, 150 liter aceton en 30 liter zuurstofwater aangetroffen.

Testament: "Ik voel me nergens nog veilig"

In een vuilnisbak in een straat in de Brusselse deelgemeente werd bovendien een laptop gevonden, daarop stond het een testament van Ibrahim. “Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden", luidde de tekst.

De tweede kamikaze van Zaventem, links op de foto, is intussen officieel geïdentificeerd als Najm Lachraaoiu (24).

De man rechts op de foto, die met het hoedje, is gevlucht en ook nog steeds niet geïdentificeerd.

Hij liet een pakket achter en vluchtte voor de ontploffing. Het is dus niet zo dat zijn bom niet afging. Zo werd nog veel erger vermeden, want hij had de zwaarste explosies. Dat bleek toen ontmijningsdienst DOVO de tas gecontroleerd liet ontploffen. 

Opgepikt door taxichauffeur

De vertrekhal van de luchthaven werd gescreend en er werden geen handwapens of oorlogswapens gevonden. Daarmee spreekt de procureur het verhaal tegen dat er een kalasjnikov naast het lichaam van een van de terroristen werd gevonden.

De drie daders werden opgepikt door een taxichauffeur. Het parket bevestigt dat hij hen een tip gaf en naar het juiste adres leidde, wat het onderzoek naar de broers El Bakraoui in een stroomversnelling bracht.

Broer blies zichzelf op in metrostation

De aanslag in het metrotoestel in Maelbeek werd gepleegd door Khalid El Bakraoui (26), de broer van Ibrahim. Ook Khalid is geen onbekende bij politie en gerecht: Khalid werd in 2011 veroordeeld voor een reeks carjackings. 

Hij stond op een lijst van Interpol. De internationale politieorganisatie vaardigde een zogenaamd 'red notice' uit tegen hem, meldt The New York Times. Zo'n 'red notice' vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren. 

Volgens Interpol is de dader op 12 januari 1989 geboren. Hij zou Frans en Arabisch spreken en de nationaliteit van België en de Bahama's hebben. Volgens The New York Times staat er geen 'red notice' achter de naam van zijn broer, Ibrahim. De krant baseert zich daarbij op de website van Interpol.

Meer info geeft het parket niet. “We geven enkel die informatie die zeker is en het onderzoek niet kunnen schaden”, benadrukte de procureur. “Er vielen 270 gewonden en 31 dodelijke slachtoffers, maar dat kan helaas nog oplopen.”

Twee personen opgepakt na huiszoekingen

Het parket laat wel nog weten dat dinsdagavond bij een vierde huiszoeking in Schaarbeek een persoon opgepakt. Twee andere huiszoekingen in de straat leverden niets op. Ook in Haren werd een persoon voor verhoor meegenomen na een huiszoeking, maar die persoon is inmiddels al weer vrij. 

"Plan was dat Abdeslam zou deelnemen aan aanslagen"

Hoewel de twee broers beruchte gangsters waren, stonden ze in Brussel toch niet geregistreerd als geradicaliseerd. Er zijn echter voldoende aanwijzingen die de 27-jarige Khalid rechtstreeks linken met de Belgische terroristencel rond Salah Abdeslam. 

De Franstalige krant La Dernière Heure maakte dinsdag namelijk al bekend dat Kahli El Bakraoui onder een valse naam het safehouse van Vorst huurde. Dat is de plaats waar Salah Abdeslam zich schuilhield en van waaruit vorige week dinsdag de politie werd beschoten. Zo kon Absdeslam ontkomen en vluchtte hij naar het huis in Molenbeek waar hij vrijdag finaal werd ingerekend.

Een onderzoeker zou nu aan CNN hebben gezegd dat het de bedoeling van de terroristen was dat Abdeslam deel zou uitmaken van de zelfmoordcommando's. Dat plan viel echter in duigen toen de veiligheidsdiensten in Vorst binnenvielen. Dat bevestigt wat bronnen ook aan onze redactie vertelden. Jihadkenner Pieter Van Ostaeyen denkt dat Islamitische Staat de aanslag minstens met een week vervroegde. Dat na de vangst van Abdeslam en uitspraken als zou hij willen meewerken met het gerecht. Toen ook bekend raakte dat er ontstekingsmechanismen werden gevonden in Vorst, redeneerden de terroristen dat er niet langer gewacht kon worden voor hun volledige terreurcel ontmaskerd zou worden. En dus voerden ze de aanslag versneld uit. 

Ook VTM Nieuws-journalist en terreurexpert Faroek Ozgünes was stellig. “Hij heeft er niks over tegen de politie verteld. Hij werd meteen ondervraagd, nergens waren alarmerende berichten. Als dit klopt, is Abdeslam medeplichtig aan de aanslagen. En dan denk ik dat hij eerst een proces in België krijgt, vooraleer hij wordt uitgeleverd aan Frankrijk.”

De advocaat van Salah Abdeslam, Sven Mary, was gisteren ook zwaar onder de indruk van de aanslagen. En vroeg zich luidop af of het nog zin had om de verdediging van Abdeslam op zich te blijven nemen. "Ik weet niet of ik wel verder moet doen."

Safehouse voor aanslagen Parijs

Khalid El Bakraoui zou ook betrokken zijn geweest bij de huur van het eerder ontdekte ‘safehouse’ in Charleroi. Dat huis zouden de daders van de aanslagen in Parijs gebruikten als uitvalbasis vlak voor ze naar de Franse hoofdstad vertrokken.

In dat appartement vonden de speurders in januari al DNA van Chakib Akrouh, de vingerafdrukken van Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein van de aanslagen van Parijs, en van Bilal Hadfi, een van de zelfmoordterroristen aan het Stade de France.

Corrigeer