Was ook deze vriend van Abdeslam betrokken bij aanslagen?

Was ook deze vriend van Abdeslam betrokken bij aanslagen?

Foto: Belga

Nu blijkt dat drie terreurverdachten van de aanslagen van dinsdag banden hebben met Salah Abdeslam, komt een andere voortvluchtige medestander uit zijn netwerk terug in het vizier. Volgens bronnen van De Tijd onderzoekt het gerecht nu ook de mogelijke betrokkenheid van Mohamed Abrini bij de aanslagen van dinsdag.

Verschillende media melden woensdag dat de broers El Bakraoui zijn geïdentificeerd als de twee daders van de terreuraanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Deze identificatie is nog niet officieel bevestigd, maar als die informatie over Ibrahim en Khalid klopt is er meteen duidelijke link met Salah Abdeslam en de aanslagen in Parijs. Ook de derde verdachte op de fotois herkend als Najim Laachraoui , het DNA van de voormalige Syriëstrijder en wapenexpert werd teruggevonden in twee safehouses waar ook Salah Abdeslam verbleef.

Deze links openen opnieuw de jacht op één nog niet gevatte kompaan van Salah Abdeslam. De 31-jarige Mohammed Abrini wordt gezocht sinds de aanslagen van 13 novebmer in Parijs. Abrini komt eveneens uit de Molenbeek en reisde twee dagen voor de aanslagen van 13 november met Salah Abdeslam naar de Franse hoofdstad. Bewakingsbeelden van een videocamera in een tankstation even ten noorden van Parijs laten zien hoe Abrini plaatsneem achter het stuur van een Renault Clio die ook werd gebruikt bij de aanslagen.

Abrini en Abdeslam kennen elkaar door en door. Ze groeiden samen op letterlijk twintig meter van elkaar op. Pal op de Gemeenteplaats, in het hartje van Molenbeek. Achter de hoek van datzelfde plein baatte Omar Abbaaoud jarenlang zijn winkeltje uit. Zijn zoon Abdelhamid Abbaoud was de officieuze leider van het Belgische ISIS-netwerk en het meesterbrein achter Verviers en Parijs.

Of Abrini in Syrië is geweest, is onduidelijk. Abrini heeft wel een jongere broer Souleymane, die in augustus 2014 omkwam in Syrië. Sinds juni 2015 staat Abrini op de OCAD-lijst van jihadi’s

Corrigeer