Bart De Wever na aanslagen: "Ik ben woedend"

Antwerpen -

Ook Bart De Wever stond een minuut stil bij de aanslagen in Brussel van dinsdag. De Antwerpse burgemeester is vooral kwaad: “Ik voel woede omdat mensen die hier geboren worden en heel goed verzorgd worden, zoiets kunnen doen”, klinkt het.

"Ik voel naast verdriet ook woede, omdat die mensen in hun eigen gemeenschappen nog steun krijgen, woede omdat er protest is wanneer die mensen gearresteerd worden en woede omdat ik in analyses moet lezen dat dit de schuld is van de samenleving. Maar ik moet oppassen wat ik zeg in die woede, want dan zeg je dingen waar je later spijt van krijgt."

De Wever vreest voor politiek misbruik van de aanslagen en voor polarisatie, en dit in heel Europa. “Er is veel kans op een golf van intolerantie omdat mensen nu het gevoel hebben dat de tolerantie van Europa is misbruikt, en dat is nog zacht uitgedrukt.”

Nog aanslagen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, zijn partijgenoot, heeft volgens De Wever geen fouten gemaakt. Hoewel de namen van de daders van de aanslagen al geruime tijd op een aantal lijsten stonden en ook genoemd werden in verband met de aanslagen in Parijs. Volgens De Wever is het niet mogelijk om al die mensen zo nauw te volgen en heeft de regering goede stappen gezet.

Desondanks meent hij dat er nog aanslagen zullen volgen. "Ook in Antwerpen zijn bijkomende maatregelen genomen", zegt de burgemeester, maar wenst hij niet in te gaan op de details daarover.

Tijdens de minuut stilte in Antwerpen, speelde de beiaardier op vraag van De Wever ‘Ode an die Freude’, het Europese volkslied.

Corrigeer