Amerikanen noemen Belgische speurders “onwetende kinderen”

Amerikanen noemen Belgische speurders “onwetende kinderen”

Ons land zet veel te weinig middelen in als het op de strijd tegen terreur aankomt, vinden ze in het buitenland. Foto: belga

“De Belgische speurders zijn onwetende kinderen die niet om kunnen gaan met de huidige terreurdreiging.” Dat hebben leden van de Amerikaanse terreurbestrijding gezegd na de aanslagen in Brussel en Zaventem. “We hadden hen nochtans gewaarschuwd.”

De Amerikaanse antiterreureenheid is “gefrustreerd en kwaad” omdat ons land niet in staat lijkt om de terreurdaden van ISIS een halt toe te roepen. Een van de medewerkers vergeleek de Belgische speurders zelfs met “kinderen”. “Eigenlijk is dat in heel Europa zo”, luidde de harde kritiek. “Al twee decennia is er een infiltratie van jihadi’s en nu pas beginnen ze er iets aan te doen. Als wij iemand naar daar sturen om informatie uit te wisselen, dan spreken we eigenlijk - en ik zal het zeggen zoals het is - met een groep kinderen. Onwetende kinderen. Ze zijn niet proactief, ze weten niet wat er gaande is. Ze zitten nog in de ontkenningsfase. Ze durven niet toe te geven dat hun land overgenomen wordt door extremisten. We hadden hen nochtans gewaarschuwd, maar er is maar zoveel dat wij van hieruit kunnen doen.”

“De feiten achternalopen”

Ook Adam Schiff, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, haalde uit naar ons land. “België schroeft het aantal mensen in hun inlichtingendiensten geleidelijk aan op, maar ze lopen de feiten nog altijd achterna.”

“Jihadi’s denken dat Europa de zachte onderbuik van het Westen is”, zei de Franse terreurexpert Gilles Kepel. “En België is de zachte onderbuik van Europa.”

Ook de Israëlische minister Israel Katz van de Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu gaf ons land al een veeg uit de pan. “Belgen moeten terreur bestrijden in plaats van chocolade te eten”, zei hij.

“Meer verbetenheid”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gelooft niet dat ons land zich zal laten kisten door de terreuraanslagen van dinsdagochtend in Brussel. “Het brengt alleen zoveel miserie met zich mee”, zei hij woensdag op Radio 1. Dat de Belgische veiligheidsdiensten het zwarte schaap zijn na deze aanslagen, ontstemt de minister van Binnenlandse Zaken. “De schuld nu in de schoenen van de veiligheidsdiensten schuiven, is onrechtvaardig.”

Corrigeer