Vlaamse op foto die wereld rond ging doet haar verhaal

Vlaamse op foto die wereld rond ging doet haar verhaal

Stefanie (links op de foto) Foto: REUTERS

Hoeilaart -

De foto van Stefanie De Loof uit Hoeilaart ging dinsdag de wereld rond en prijkte vandaag op de voorpagina van verschillende kranten. De vrouw raakte lichtgewond bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem en is inmiddels weer thuis. Ze deed woensdagmiddag haar relaas op Radio 2.

“Ik bevond mij in de inkomhal in de buurt van Starbucks en hurkte om mijn rugzak te ordenen”, getuigt Stefanie op Radio 2. “Plots werd ik opgeschrikt door een eerste ontploffing. Ik besefte niet onmiddellijk dat het om een bomaanslag ging. Ik zag dat mensen het op een lopen zetten, maar dat voelde niet goed aan. Daarom heb ik me verstopt onder de zitjes. Ik voelde mij daar veiliger dan met de massa mee te lopen. Ik heb mijn oren en hoofd beschermd en daarna volgde vlakbij een tweede knal.”

“Toen ik soldaten zag, wist ik dat het voorbij was. Ik voelde aan mijn hoofd, zag dat mijn hand vol bloed hing en vroeg me af waarom ik zo hard bloedde. Daarom zie je op de foto dat ik mijn hand tegen mijn hoofd druk, om het bloeden te stelpen. Met mijn gsm in de andere hand, omdat mijn moeder me had afgezet aan de luchthaven en ik haar wilde laten weten dat ik oké ben.”

“Zo zou ik niet in de krant willen staan”

“Meteen is ook mijn instinct van Artsen Zonder Grenzen naar boven gekomen en ben ik mensen beginnen helpen. De vrouw die naast mij zat (stewardess Nidhi Chaphekar van Jet Airways, nvdr.) was er erg aan toe. Ik heb haar geholpen en zag toen de ravage en veel zwaargewonden. Ik weet niet hoe de vrouw naast mij zich voelt als ze die foto zou zien. Op die manier zou ik niet in de krant willen staan. Het is wel even verschieten dat je jezelf overal ziet. Blijkbaar hebben ze je toelating niet nodig omdat het beeld al gedeeld is op sociale media.”

“Nu moet ik dit allemaal even laten bezinken. Ik zal deze gebeurtenissen een plaats moeten geven en ben van plan om voor Artsen Zonder Grenzen terug te keren naar Haïti.”

Corrigeer