Erdogan: “Turkije heeft België gewaarschuwd voor zelfmoordterrorist”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een toespraak bekendgemaakt dat de autoriteiten daar Ibrahim El Bakraoui in juni 2015 ‘uitleverden’ aan ons land, dat hem vervolgens vrijliet. Dat blijkt niet te kloppen. Hij werd wel uitgewezen aan ons land, maar niet aangehouden.

Een van de vermoedelijke daders van de aanslagen werd in juni 2015 opgepakt in Gaziantep, in het oosten van Turkije. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdagavond in een toespraak in Ankara. Erdogan zou gezegd hebben dat hij werd uitgeleverd aan België of Nederland, maar weer vrijgelaten “ondanks de Turkse waarschuwingen dat hij een ‘foreign terrorist fighter’ is.”

Het federaal parket van België heeft echter geen weet van die uitlevering. In juli vorig jaar werd de Belgische verbindingsofficier op de ambassade in Ankara op de hoogte gebracht dat hij via Amsterdam naar België teruggestuurd zou worden. Bij aankomst in België werd hij niet aangehouden door het gerecht.

In welke mate de waarschuwing aan België wees op een veiligheidsrisico, en dus een link met terrorisme, is nog niet duidelijk.

Geens: "Niet uitgeleverd, maar teruggewezen naar Nederland"

Minister van Justitie Koen Geens heeft in het Journaal op Eén gereageerd. "Het is zeker geen uitlevering geweest", aldus Geens. "Het gaat meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens door Turkije."

"Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel van gemeen recht die voorwaardelijk was vrijgelaten", zegt Geens. "Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de info die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België."

"Ik weet niet zeker of België op de hoogte was", zei de minister voorts. "Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije."

De verdachte werd in België in 2014 vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken. "Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen", zei Geens daarover.

Abdeslams

Het verhaal doet denken aan de manier waarop de broers Salah en Ibrahim Abdeslam in het voorjaar van 2015 ook niet werden aangehouden door de politie. Zij zouden naar Griekenland of Turkije zijn gereisd, de twee klassieke tussenstations op weg naar Syrië. Het gerecht had te weinig concrete elementen in handen om hen op dat moment aan te kunnen houden op verdenking van terrorisme.

Veel Syriëstrijders kwamen via Turkije Syrië binnen. De laatste paar maanden werden de grenscontroles aan die grens verstrengd.

Ook na de aanslagen in Parijs meldde de regering in Ankara dat Turkije Frankrijk tweemaal voor een van de terroristen gewaarschuwd heeft. De Fransen hebben daar toen niet op gereageerd.

Corrigeer