Prioriteit nummer één van de VS: “ISIS onschadelijk maken”

Het onschadelijk maken van de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS), die de aanslagen in Brussel heeft opgeëist, krijgt de absolute prioriteit van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd op een persconferentie tijdens zijn bezoek aan Argentinië.

“Dat is mijn topprioriteit (...). We zullen ISIS blijven bestrijden en opjagen in Syrië en Irak, totdat de organisatie compleet is vernietigd”, verklaarde Obama.

Hij wees erop dat de operatie tegen de jihadisten resultaten boekt en dat de organisatie die de aanslagen in Brussel heeft opgeëist, op het terrein in Syrië en Irak is verzwakt door de luchtaanvallen en het werk van de special forces. De aanslagen van dinsdag op de luchthaven van Zaventem en vervolgens in het metrostation Maalbeek in de Europese wijk, kostten het leven aan 31 mensen en maakten 270 gewonden.

Geen showeffect

“De wereld moet verenigd zijn tegen het terrorisme (...) Wij kunnen en zullen degenen overwinnen die onze veiligheid bedreigen, niet alleen die van onze bevolking, maar die van de hele wereld”, pleitte Obama. De president wil echter geen maatregelen treffen met een showeffect. Hij zal zich niet laten verleiden tot contraproductieve stappen “enkel omdat we in een verkiezingsjaar zitten”. Daarmee keerde hij zich onder andere tegen een voorstel van de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz. Die had verklaard dat gebieden met een overwegende moslimbevolking constant onder de controle van de politie moeten staan.

Dinsdag had de Amerikaanse president, toen vanuit Cuba, de “weerzinwekkende” aanslagen in Brussel veroordeeld. Hij riep toen op tot eendracht, los van alle nationaliteiten, ras of religie, om de “gesel van het terrorisme” te beteugelen.

Corrigeer