Eenvoudig te vervaardigen springstof acetonperoxide wel vaker gebruikt door terroristen

Eenvoudig te vervaardigen springstof acetonperoxide wel vaker gebruikt door terroristen

Foto: YouTube

Acetonperoxide, de stof die na de Brusselse terreuraanslagen aangetroffen werd in een appartement in Schaarbeek, is een product dat wel vaker bij aanslagen is gebruikt. Zo werd het explosief onder meer bij de aanslagen in Parijs (november 2015) en Londen (juli 2005) ingezet. Het feit dat acetonperoxide bestaat uit producten die vrij eenvoudig te verkrijgen zijn, verklaart wellicht de populariteit ervan.

Bij de huiszoeking in het pand in de Schaarbeekse Max Roosstraat troffen de ordediensten 15 kilo acetonperoxide aan. Naast ontstekingsmechanismen en vijzen en bouten, lag in het appartement verder nog 150 liter aceton, een van de belangrijkste bestanddelen van de springstof.

Dat terreurverdachten hun toevlucht zoeken tot acetonperoxide of TATP (triacetontriperoxide) is geen toeval. Het product is namelijk een mengsel van elementen die redelijk eenvoudig te verkrijgen zijn. De voornaamste bestanddelen zijn zwavelzuur (gebruikt als gootsteenontstopper), waterstofperoxide (onder meer gebruikt als ontsmettingsmiddel en bleekmiddel) en aceton (nagellakverwijderaar).

Het product is bovendien moeilijk op te sporen. Nadeel is dan weer wel dat de springstof hoogst instabiel is. Ze is erg gevoelig voor warmte en schokken, waardoor ze vroegtijdig kan ontploffen.

In elk geval is het geen verrassing dat de verdachten van de aanslagen in Brussel gebruik hebben gemaakt van TATP. Ook bij de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en in Londen op 7 juli 2005 werd de explosieve stof gebruikt. Ook de Jamaicaans-Britse terrorist Richard Reid - beter bekend als de ‘Shoe Bomber’ - had acetonperoxide bij zich toen hij in december 2001 een mislukte poging ondernam om een Boeing 767 van American Airlines te laten ontploffen. Daarnaast werden ook bij Nizar Trabelsi - de Tunesische ex-voetballer die een aanslag beraamde op de basis van Kleine-Brogel - de bestanddelen voor TATP aangetroffen.

Corrigeer