Kenner Islamitische Staat: "Dit is nog maar het begin"

Pieter Van Ostaeyen, een kenner van de jihad en van Islamitische Staat (ISIS) zegt onomwonden dat België het gevaar heeft onderschat. We hebben te vroeg gejuicht na de aanhouding van Salah Abdeslam. Meer zelfs, hij denkt dat dit nog maar het begin is, we zullen nog jaren moeten leven met terreur.

De Belgische regering en de terreurspeurders hebben het gevaar onderschat, zegt Van Ostaeyen. "Ze onderschatten het probleem al jaren. Het breidt uit, elke keer opnieuw als er iets gebeurt, blijkt dat er Belgen bij betrokken zijn."

Volgens Van Ostaeyen kunnen de speurders niet diep genoeg doordringen in de terreurnetwerken omdat ze de taal niet spreken. "Ik denk dat er een deel van wat er is misgelopen op inlichtingengebied, had kunnen vermeden worden, moesten onze inlichtingendiensten beschikken over meer mensen die Arabisch spreken. Niet alleen klassiek Arabisch, maar ook de dialecten die die jongens spreken."

Van Ostaeyen denkt dat de aanslagen vroeger gepleegd zijn uit schrik dat Abdeslam zou gaan praten na zijn arrestatie. "Ik meen dat de aanslagen bedoeld waren voor volgende week, tijdens het begin van de paasvakantie."

Ook VTM-journalist Faroek Ozgunes denkt dat de aanslagen op paasmaandag gepland waren. "Eigenlijk was het de bedoeling om op paasmaandag toe te slaan, zo is ons bevestigd door bronnen dichtbij het onderzoek", aldus Ozgunes. "Dat is een symbolische dag, een christelijke feestdag. De plannen zijn vervroegd omdat Salah Abdeslam is opgepakt en omdat de vrees bestond dat hij zou gaan praten en dat dat zou leiden naar die plannen."

Meer over Aanslagen Brussel

Aangeboden door onze partners

VIDEO