"Gewelddadige misdadigers staan niet open voor welzijnswerkers"

Wat opvalt in het terroristennetwerk dat nu wordt blootgelegd, is dat er zoveel mannen bij zitten met een crimineel verleden. Dat verbaast criminoloog Brice De Ruyver niet.

De Ruyver ziet een duidelijk patroon in het feit dat alle daders mannen zijn met een crimineel verleden. "Het is wat hen heeft samengebracht, net als de wijk waarin ze opgegroeid zijn, de illegale economie waar ze samen ingezeten hebben, de drugs, de wapens...", zegt de criminoloog.

Het criminele verleden van de daders wijst volgens De Ruyver wel op een verhaalt dat verschilt van het klassieke radicaliseringsverhaal. "Het is iets anders dan zomaar een aanslag van ISIS-aanhangers. Dit zijn puur criminelen. Laat ons niet te veel kijken naar het religieuze aspect. Eender welke forensisch psychiater zal u zeggen: wie gewelddadig is voor zijn omgeving, is dat ook voor zichzelf. Als ze geen uitweg zijn, willen ze zich dan ook opofferen."

Bij die zware jongens moeten geen sociaal werkers langskomen, zegt De Ruyver. "Het is nooit gelukt om ten aanzien van georganiseerde misdaad een sociaal preventief beleid te voeren. Personen die bijzonder gewelddadig zijn, staan niet open voor die zachte welzijnswerkers."

Corrigeer