“Nochtans waren het vroeger lieve jongens”

Khalid en Ibrahim El Barkaoui. Foto: rr

Drie zelfmoordterroristen van de aanslagen in Brussel zijn geïdentificeerd. Najim Laachraoui (24) en de broers Ibrahim (29) en Khalid El Bakraoui (26) bliezen zichzelf op. “We weten niet wat hen bezield heeft. Vroeger waren het heel lieve jongens”, zegt een familielid.

Het gerecht slaagde er gisteren in om de drie omgekomen daders te identificeren aan de hand van vingerafdrukken, zo verklaarde het federaal parket. Twee van de terroristen zijn de beruchte broers El Bakraoui uit Laken. Grote broer Ibrahim blies zichzelf op aan de luchthaven. Zijn jongere broer Khalid deed hetzelfde in het metrostation van Maalbeek.

Ibrahim was in 2010 nog veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij met een kalasjnikov een politieman beschoten had. De agent kreeg drie kogels in het been maar overleefde. De zaak veroorzaakte toen heel wat ophef omdattoenmalig Brusselsburgemeester Freddy Thielemans ze “maar een fait divers” noemde. Ibrahim had daarvoor al een heel strafblad van gewapende overvallen verzameld.

Vervroegd vrijgekomen

De gangster kwam al in 2014 vervroegd vrij. Onder meer omdat hij zijn slachtoffer 15 à 20 euro per maand betaalde. Maar eenmaal uit de gevangenis stopte hij – tegen de voorwaarden in – vrij snel met de betalingen en reisde hij – ook tegen de voorwaarden in – naar het buitenland, naar Turkije. Sinds midden 2015 stond hij bijgevolg opnieuw geseind, maar hij bleef spoorloos voor het Belgische gerecht.

Het strafblad van broer Khalid oogt minder spectaculair maar zijn rol in de aanslagen is belangrijker, zo blijkt nu. De jongste huurde het appartement in Schaarbeek én het vluchthuis van de Parijse terreurcel in Charleroi. Terwijl zijn broer met twee kompanen in een taxi naar de luchthaven kroop, trok Khalid te voet met een bom in zijn rugzak naar het metrostation Maalbeek.

“Toffe kerels”

De ouders van de broers wonen al jaren in het volkse deel van Laken, niet ver van het kanaal. “Het waren zulke lieve jongens”, zegt een familielid. “Ik heb Ibrahim en Khalid hier altijd zien spelen, toen ze kleintjes waren. Ze hadden een eerlijk hart van puur goud. We begrijpen niet wat hen bezield heeft.”

De ouders van de twee broers willen niet spreken, maar ook jongeren in de straat krijgen geen slecht woord over de lippen als het over de twee zelfmoordterroristen gaat. “Het waren echt twee toffe kerels, de broers. Maar na gedoe belandden ze om de beurt in de gevangenis en daar is het fout gegaan. Ze werden geïndoctrineerd door gedetineerde predikers die hen het hoofd zot maakten met Allah van hier, en Allah van daar. Na de gevangenis geloofden ze echt dat er maagden aan het wachten waren daarboven.”

“Vergelijk het met een diefstal. Je hebt de smeerlap die in de auto wacht en de loser die gaat pikken. De laatste krijgt miserie terwijl hij opgepookt is door de eerste. Zo is het met de broers ook gegaan. Alleen ging het niet om een diefstal maar om een bomaanslag. Dat beseffen we wel.”

Elektricien

Naast de twee broers, maakte ook Najim Laachraoui (24) deel uit van het terreurcommando. Hij was een van de zelfmoordterroristen op de luchthaven. Laachraoui was een elektricien uit Schaarbeek en een van de eerste Belgische Syriëstrijders. Hij vertrok al in 2013. In 2015 kwam hij terug, met een valse identiteit. Hij was de logistieke chef van de terreurcel die de aanslagen in Parijs pleegde. Vanuit Brussel dirigeerde hij het drama in Parijs.

Nummer drie op de op­sporingsfoto, de man met het hoedje en met de zwaarste bom op zijn trolley, blies zichzelf niet op. Hij is nog altijd spoorloos.

Corrigeer