Details uit taxi terroristen: gesprek over Amerika, chauffeur rook onraad

Details uit taxi terroristen: gesprek over Amerika, chauffeur rook onraad

Foto: rr

Erg spraakzaam waren ze niet, de drie terroristen op weg naar de luchthaven van Zaventem. Enkel de ‘man in het wit’ ging een discussie aan met de taxichauffeur. De krant La Dernière Heure heeft twee dagen na de dodelijkste aanslagen in de geschiedenis van ons land meer details gegeven over hun laatste taxirit.

Dinsdagochtend, 22 maart 2016. Vanuit de Max Roosstraat in Schaarbeek bestellen drie mannen een taxi richting luchthaven. Bij aankomst in de Brusselse gemeente vraagt de taxichauffeur, zoals gebruikelijk, om de drie reistassen aan te nemen om in de koffer te plaatsen. De mannen weigeren zijn hulp en zetten hun bagage zelf in de taxi. Bagage die later zware spijkerbommen blijkt te bevatten.

Ammoniak

Kort na het vertrek naar de luchthaven van Zaventem ruikt de taxichauffeur onraad. Letterlijk, want hij merkt dat er zich een vreemde geur verspreidt over zijn voertuig. Een ammoniakgeur, zo zegt hij na de aanslagen aan de speurders. Tijdens de rit vindt hij het vreemd, maar verder stelt hij er zich weinig vragen bij.

Discussie over Amerika

Spraakzaam zijn de drie klanten allerminst. De twee in het zwart geklede mannen zeggen amper een woord. “Opvallend stil”, herinnert de taxichauffeur zich. De ‘man in het wit’, die momenteel nog actief opgespoord wordt door de speurders, heeft wel veel te vertellen. Over de Verenigde Staten en zijn woede tegenover het land. Zo geeft hij enkele voorbeelden van Amerikaanse activiteiten waar hij het niet eens mee is.

Een interessante discussie aangezien ook heel wat Amerikanen gewond raakten bij de aanslagen op de luchthaven.

Waardevolle informatie

Eens aangekomen aan de luchthaven merkt de taxichauffeur ook nog witte vlekken op op de bagage van zijn drie klanten.

Terwijl er een nieuwe klant instapt, hoort de taxichauffeur plots een enorme explosie. De link is meteen gelegd. Rustig zet hij zijn nieuwe klant af op zijn bestemming en meteen daarna gaat hij naar het dichtstbijzijnde politiekantoor.

Daar kan de chauffeur heel wat waardevolle informatie geven aan de onderzoekers, inclusief het adres in Schaarbeek en het aantal zakken van de drie mannen. Zo komt de politie ook op tijd te weten dat er nog een derde bom aanwezig is in de luchthaven. Genoeg om nog meer slachtoffers te voorkomen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S