Hadden broers El Bakraoui het gemunt op de kerncentrales?

Hadden broers El Bakraoui het gemunt op de kerncentrales?

Door Salah Abdeslam en zijn kompaan ‘Amine Choukri’ tijdig te arresteren werd vermoedelijk een nog grotere aanslag vermeden. Dat meldt een politiebron die La Dernière Heure citeert. “De terroristen voelden zich opgejaagd en hebben een ‘makkelijker’ doelwit gekozen”, klinkt het. Hun originele plan? Een aanslag op de Belgische kerncentrales.

Belgische speurders troffen in december een verdachte video aan tijdens een huiszoeking in het kader van het terreuronderzoek naar de aanslagen in Parijs. Een “onbekend duo” had een verborgen cameraatje geplaatst in een bosje om het huis van een Vlaamse nucleaire topman te bespioneren. Er werd in totaal twaalf uur aan beeldmateriaal gevonden waarin het doen en laten van de man werd vastgelegd.

Volgens La Dernière Heure had het duo mogelijk plannen om de kerncentrales in ons land aan te vallen. Twee dagen na de aanslagen in Brussel en Zaventem werd duidelijk wie de twee mannen waren: de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui. Ibrahim blies zich dinsdag op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en Khalid in het metrostation Maalbeek.

“Erger vermeden”

Na bekendmaking van de informatie, op 17 februari, werden 140 soldaten aan de voet van de kerncentrales geplaatst om de veiligheid te garanderen. Die ingreep en de arrestatie van Salah Abdeslam en zijn kompaan ‘Amine Choukri’ (van wie de echte naam nog niet bekend is, red.) hebben er mogelijk toe geleid dat de terroristen een nieuw en ‘makkelijker’ doelwit moesten uitkiezen.

“We wisten dat dit zou gebeuren”, zegt een politiebron aan La Dernière Heure. “Door de druk van de politiediensten hebben de terroristen hun aanslagen waarschijnlijk eerder uitgevoerd dan gepland. Ook al is het onmogelijk om zulke aanslagen helemaal te voorkomen, kunnen we wel zeggen dat het nog veel erger was geweest als ze hun originele plan hadden kunnen uitvoeren.”

“Voel me nergens veilig”

Uit het testament van Ibrahim El Bakraoui, dat dinsdagavond op een laptop in een vuilbak op straat in Schaarbeek werd gevonden, blijkt ook dat de man zich opgejaagd wild voelde.

“Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden”, stond te lezen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Meest Gelezen