"Verzet van Abdeslam tegen uitlevering was maar voor de show"

Salah Abdeslam wil “zo snel mogelijk” uitgeleverd worden aan Frankrijk

Salah Abdeslam wil “zo snel mogelijk” uitgeleverd worden aan Frankrijk

Foto: EPA

De Belgische terrorist Salah Abdeslam wil “zo snel mogelijk” uitgeleverd worden aan Frankrijk. Abdeslam zou er meer uitleg willen geven over zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Dat meldt zijn advocaat Sven Mary donderdag. Tot nu toe had hij zich altijd verzet tegen een uitlevering. "Maar dat was maar voor de gallerij. Abdeslam had geen enkel juridische grond om zich te kunnen verzetten", meent professor internationaal recht Jan Wouters.

De raadkamer van Brussel moest donderdag beslissen over de verdere aanhouding van Salah Abdeslam, Amine Choukri en Abid Aberkane, drie verdachten van de aanslagen in Parijs. De zitting werd uiteindelijk uitgesteld naar 7 april. Dat op vraag van de verdediging omdat ze meer tijd willen om het dossier te bestuderen.

Uitlevering

Na de zitting zei Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, dat de terrorist “zo snel mogelijk” uitgeleverd wil worden aan Frankrijk. Naar verluidt om in het land meer uitleg te geven over zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Nochtans had Abdeslam zich altijd verzet tegen zijn uitlevering. “We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt”, zei advocaat Sven Mary op 19 maart, een dag na de arrestatie van Abdeslam.

“De Belgische speurders en onderzoeksrechters hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen. We moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk.”

De raadkamer moet zich ook over de uitlevering uitspreken en dat zou op 31 maart gebeuren. Nochtans is die term niet helemaal correct, meent professor internationaal recht Jan Wouters van de KULeuven. "Dit is geen uitlevering, maar een overlevering. Na de aanhouding van Salah Abdeslam heeft Frankrijk een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Sinds 2002 bestaat er een Europees kaderbesluit dat zegt dat alle EU-landen een Europees aanhoudingsbevel, uitgevaardigd door een rechter in een andere EU-lidstaat, moeten erkennen. Heel veel verzet had Salah dus niet tegen zijn die uitlevering." Dat was maar voor de gallerij, concludeerde de Radio1-journalist.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS