"Turkije wees Ibrahim El Bakraoui vorig jaar twee keer uit"

"Turkije wees Ibrahim El Bakraoui vorig jaar twee keer uit"

Foto: rr

De Turkse autoriteiten zouden Ibrahim El Bakraoui, de terrorist die zichzelf opblies in Brussels Airport, niet één maar twee keer hebben uitgewezen. Dat zegt een Turkse overheidsfunctionaris donderdag. Premier Michel belooft nu "volledige transparantie" over de voorgeschiedenis van de terrorist.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zorgde woensdag voor een schokgolf in de nasleep van de aanslagen in Brussel. Ibrahim El Bakraoui werd vorig jaar nog door de Turkse autoriteiten opgepakt aan de grens met Syrië. Nadien werd hij op eigen verzoek naar Nederland teruggestuurd. 

Turkije zegt de ambassades in België en Nederland daarover ingelicht te hebben. Een anonieme bron bevestigt aan de VRT dat België zeker één keer is ingelicht, "maar wel pas een kleine week nadat El Bakraoui in Nederland was aangekomen." 

Twee keer uitgewezen

Een Turkse overheidsfunctionaris zegt donderdag dat Turkije de man zelfs twee keer uitgewezen zou hebben: een keer in juli en een keer in augustus. 

Er bestaat dus nog veel onduidelijkheid over de manier waarop de uitwijzing verliep en de contacten die daarover plaatvonden tussen de Belgische, Nederlandse en Turkse autoriteiten. Daarom buigen de federale topministers zich donderdagmiddag over de voorgeschiedenis van Ibrahim El Bakraoui. CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt niet dat justitieminister Koen Geens (CD&V) of minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ontslag moet nemen na de kwestie-El Bakraoui. "Ik denk dat beide ministers heel goed werk leveren en dat ontslag niet aan de orde is", zei hij voor aanvang van het kernkabinet aan de VRT-radio.

"Het is toch normaal dat een minister van Justitie of de minister van Binnenlandse Zaken niet weet wat op de ambassades en bij de verbindingsofficier toekomt. Wij kunnen dat niet weten", zei minister Geens daarover. 

Premier Charles Michel belooft intussen volledige transparantie over de voorgeschiedenis van Ibrahim El Bakraoui. "De regering is klaar om volledige klaarheid te scheppen en samen te werken met het parlement", aldus Michel. Het ziet er ook naar uit dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en de heisa rond Ibrahim El Bakraoui. Wat dat precies inhoudt, leest u hier

Wat weten we al over de wandel van Ibrahim El Bakraoui?

* 2010

Ibrahim El Bakraoui voert op 30 januari 2010 samen met twee kompanen een mislukte overval uit op een Brussels wisselkantoor. Terwijl ze op de vlucht zijn neemt El Bakraoui de politie onder vuur met een kalasjnikov. Eén agent raakt zwaargewond. El Bakraoui wordt uiteindelijk opgepakt door de speciale eenheden.

El Bakraoui wordt veroordeeld tot tien jaar cel.

* 2014

De strafuitvoeringsrechtbank laat El Bakraoui in oktober 2014 vrij onder voorwaarden. Dat gebeurt naar verluidt ondanks negatieve adviezen van de gevangenisdirectie. El Bakraoui heeft op dat moment “4,9 jaar” van zijn 10 jaar uitgezeten. Bijna de helft van de straf dus en meer dan het wettelijk bepaalde minimum, onderstreept men in gerechtelijke kringen.

De voorwaarden bij zijn vrijlating houden onder meer in dat Ibrahim El Bakraoui het land niet meer dan een maand mag verlaten. Hij moet zich ook maandelijks melden bij zijn justitieassistent.

* Juni 2015

In juni 2015 wordt El Bakraoui door de Turkse autoriteiten opgepakt in Gaziantep, aan de grens met Syrië. Volgens een Belgische bron wordt dat op 26 juni door de Turkse autoriteiten gemeld aan de Belgische verbindingsofficier van de politie in Ankara.

Net op die dag moest El Bakraoui zich volgens dezelfde bron aanmelden bij zijn justitieassistent in België. Wanneer dat ook niet gebeurt na een tweede kans op 29 juni, schendt El Bakraoui officieel de voorwaarden van zijn invrijheidstelling en wordt naar verluidt onmiddellijk een procedure tot herroeping van zijn vonnis opgestart. Een procedure die echter een hele tijd in beslag neemt, zo bleek intussen.

* Juli 2015

Twee weken later - op 14 juli - wordt El Bakraoui op het vliegtuig gezet. Volgens info van het federaal parket gebeurde dat naar Nederland en niet naar België, aldus justitieminister Koen Geens.

Bovendien ging het volgens Geens “meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens”. “Het is zeker geen uitlevering geweest.” Geens onderstreept ook dat El Bakraoui op dat moment bij de Belgische diensten enkel bekend staat voor banditisme, niet voor terrorisme.

Over andere contacten tussen de Belgische, Nederlandse en Turkse autoriteiten rond El Bakraoui heerst nog heel wat onduidelijkheid. Op een bepaald moment zouden de Belgische en Nederlandse ambassades in Ankara op de hoogte gebracht zijn van het feit dat El Bakraoui op het vliegtuig was gezet, maar een precies tijdstip is voorlopig niet bevestigd.

* Augustus 2015

De strafuitvoeringsrechtbank herroept op 21 augustus de voorwaardelijke invrijheidsstelling van El Bakraoui. De vogel is op dat moment echter al gaan vliegen . “Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen”, zei Geens daarover woensdagavond nog.

Corrigeer