Na heisa rond El Bakraoui: “Turkije stuurt redelijk vaak jongens terug”

Na heisa rond El Bakraoui: “Turkije stuurt redelijk vaak jongens terug”

Foto: ap

Volgens de Nederlandse advocaat André Seebregts, die veel terrorismeverdachten bijstaat, gebeurt het redelijk vaak dat “jongens” Turkije niet in mogen en worden teruggestuurd, ook als er geen concrete verdenking tegen hen is. Hij denkt dat er een soort lijst bestaat, waar ze op staan omdat ze optrekken met anderen die wel verdacht zijn. Bij aankomst op de luchthaven Schiphol staat er soms iemand te wachten van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, soms kunnen ze gewoon doorlopen en worden ze een tijdje later thuis bezocht.

Woensdagavond werd duidelijk dat Turkije vorig jaar een van de verdachten van de aanslagen in Brussel heeft “teruggewezen” naar Nederland, het zou niet gaan om een uitlevering. De man - Ibrahim El Barkaoui - zou in juli naar Nederland zijn gestuurd nadat hij een maand eerder in de buurt van de grens met Syrië was opgepakt. Hij was toen bij de Belgische autoriteiten nog niet bekend voor terrorisme.

Op de vraag hoe het komt dat zo iemand dan naar Nederland gestuurd wordt en niet naar België, verwijst Seebregts naar de open grenzen in Europa. “Hij heeft natuurlijk het recht om in Nederland te verblijven. Het maakt de Turken dan niet heel veel uit waar ze hem heen sturen, vermoed ik. Ik zie niet waarom ze zouden weigeren een Belg naar Nederland te sturen.”

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie is aan het uitzoeken hoe het precies zit met de Belgische terreurverdachte die door Turkije naar Nederland zou zijn teruggewezen en verwacht later donderdag met meer informatie te komen.

Corrigeer