Bioscopen mogelijk doelwit van terroristen

Bioscopen mogelijk doelwit van terroristen
Brussel / Antwerpen -

Volgens de veiligheidsdiensten was er informatie dat bioscopen in België mogelijk geviseerd werden door de terroristen. Dat verklaart waarom de cinemacomplexen Kinepolis in Antwerpen en Brussel de afgelopen dagen gesloten waren.

“Vanwege die dreiging heeft antiterreurorgaan OCAD gevraagd om, geval per geval, een inschatting van het risico te maken met het oog op bijkomende veiligheidsmaatregelen. We hebben dinsdagavond aan de korpschefs van de politiezones gevraagd om een risico-analyse voor hun cinemacomplexen te maken. Maar er is niet door ons gevraagd om cinemazalen te sluiten”, zo bevestigt Peter Mertens, woordvoerder van het crisiscentrum aan Binnenlandse Zaken.

Kinepolis besliste dinsdag zelf om de vestigingen in Antwerpen en Brussel te sluiten. "Daar en andere bioscopen zijn er versterkte politiepatrouilles of staan zelfs militairen. “Er is verscherpte controle aan de ingang. Op sommige plekken mogen bezoekers ook geen tassen meer mee naar binnen nemen of worden ze grondig gecontroleerd”, zegt Anneleen van Troost van de Kinepolisgroep.

Geen EK-trofee

Kinepolis Antwerpen gaat na twee dagen sluiting vandaag weer open, met verhoogde veiligheidsmaatregelen. Kinepolis Brussel wacht nog even af. “Er is wel al beslist om in Antwerpen het evenement rond de EK-trofee te schrappen. Die trofee zou normaal morgenavond tussen 18 en 22 uur tentoongesteld worden in Antwerpen. Er was een heel evenement rond georganiseerd. Zo konden voetbalfans ter plaatse gefotografeerd worden met de trofee die op 10 juli in Parijs zal uitgereikt worden aan de nieuwe Europees kampioen voetbal. Maar dat evenement is nu dus om veiligheidsreden afgelast", klinkt het

Corrigeer