Voorzitter beveelt sluiting burgerlijke rechtbank

Voorzitter beveelt sluiting burgerlijke rechtbank

Foto: Photo News

Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse Franstalige rechtbank van eerste aanleg, heeft donderdagvoormiddag het bevel gegeven om het Montesquieu-gebouw, waar de burgerlijke rechtbank zetelt, te sluiten. Hij heeft dat gedaan op vraag van het griffiepersoneel en de magistraten die in het gebouw werken, omdat die de onveilige omstandigheden waarin ze moeten werken kotsbeu zijn. “Wij kunnen niet aanvaarden dat onze mensen in dergelijke onveilige omstandigheden moeten werken”, zegt rechter Sophie Van Bree.

Volgens voorzitter Hennart had hij de voorbije dagen aan de minister van Justitie de nodige maatregelen gevraagd om de gerechtsgebouwen rond het Poelaertplein te beveiligen. Tot nu toe was er enkel een toegangscontrole in het grote justitiepaleis, waar de strafrechtbanken zetelen, en in het Portalisgebouw, waar het parket, de onderzoeksrechters en de jeugdrechtbank zitten.

“Er is mij meegedeeld dat er zo snel mogelijk vijf mensen aangeworven worden om de vijf gebouwen rond het Poelaertplein te bewaken”, zegt een verbolgen voorzitter Hennart. “Dit is onaanvaardbaar. Men moet stoppen met ons voor de zot te houden en te vragen de boel bijeen te houden met spuug en kauwgum.”

“Wij kunnen als rechters onze zittingen uitstellen”, zegt Sophie Van Bree, rechter in de rechtbank van eerste aanleg. “Maar het griffiepersoneel moet wel blijven werken, terwijl er geen enkele beveiliging is voor het gebouw en iedereen zomaar binnen en buiten kan. We vragen al een jaar dat er controle zou zijn aan de ingang, maar tevergeefs.”

Corrigeer