Jambon en Geens bieden ontslag aan, premier Michel weigert

Geens en Jambon bieden ontslag aan: "Grote vragen bij aantal zaken bij Justitie en politie"

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben hun ontslag aangeboden “na vermoedelijke fouten in het terreuronderzoek” in het kader van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Premier Charles Michel zou de ontslagen geweigerd hebben.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben woensdagavond hun ontslag aangeboden. Dat deden ze nadat bekend was geraakt dat Turkije terrorist Ibrahim El Bakraoui vorig jaar had uitgewezen en ons land had gewaarschuwd. 

Premier Michel weigerde hun ontslag. Hij en het kernkabinet zouden hen uitdrukkelijk gevraagd hebben om aan te blijven. "Gezien de situatie en de toestand waar we nu in zitten" en "omdat je in een oorlogssituatie het terrein niet mag verlaten". 

"Geen tijdige doorstroming van informatie" 

Koen Geens heeft naar eigen zeggen woensdagnacht lange gesprekken gevoerd met premier Michel over de verklaringen van de Turkse president Erdogan. Hij geeft in Villa Politica toe dat de diensten niet foutloos hebben gehandeld. "U kan zich voorstellen dat we niet de hele nacht dat gesprek zouden hebben gehad indien we dachten dat onze diensten volstrekt foutloos zijn geweest. De informatie is volgens de minister wel doorgegeven, maar "trager dan men onder die omstandigheden mag verwachten".

Geens beklemtoonde dat hij noch Jambon deze feiten konden kennen. Dat neemt niet weg dat beide ministers hun ontslag hebben aangeboden aan premier Charles Michel. "Uiteindelijk heeft de premier duidelijk gemaakt dat we beter onze verantwoordelijkheid namen door in de regering te blijven. Daar zijn wij ook voluit toe bereid, al wordt dat een harde dobber de volgende maanden in de gegeven omstandigheden."

Vrijdag geeft Geens meer duidelijkheid in de Kamercommissie Justitie. 

“Als je alles op een rijtje zet, kan je je grote vragen stellen bij een aantal zaken bij Justitie en de afwikkeling ervan en ook bij de politie”, aldus Jambon. Ik denk dat het - gezien de feiten - gerechtvaardigd is dat mensen zich daar vragen bij stellen. De vraag hoe het kon dat iemand zo vervroegd vrijgelaten is. En dat we de kans gemist hebben om hem, toen hij in Turkije zat, weer op te pakken."

Kwestie-El Bakraoui

Daarmee doelt Jambon op de situatie rond Ibrahim El Bakraoui, een van de terroristen die zichzelf opblies in Brussels Airport. 

De Turkse autoriteiten zouden El Bakraoui vorige zomer twee keer opgepakt hebben aan de grens met Syrië en uitgewezen hebben naar Nederland. Turkije zegt de ambassades in België en Nederland daarover ingelicht te hebben. Voorlopig heerst er echter nog veel onduidelijkheid over de manier waarop, welke contacten er plaatsvonden en welke informatie precies werd doorgegeven. 

Jambon merkte nog op dat hij nu meer dan bereid is om verder te gaan. "Als ik dat niet zag zitten, zou ik niet 'ja' gezegd hebben aan de premier", klonk het nog.

Externe links
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S