Koning en koningin in Gasthuisberg: “In sommige lichamen zaten 100 stukjes metaal”

Leuven -

Koning Filip en koningin Mathilde hebben donderdagvoormiddag een bezoek gebracht aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Ze bezochten er de afdeling intensieve zorgen en het operatiekwartier. Het koningspaar kreeg onder meer diverse soorten stukken metaal te zien die uit de lichamen van de negentien slachtoffers van de aanslagen werden gehaald.

Filip en Mathilde werden opgewacht door Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder, en Rik Torfs, rector van de KU Leuven. Onder luid applaus van personeel en bezoekers werden ze Gasthuisberg binnengeleid. Ze ontmoetten er slachtoffers van de aanslagen, leden van de interventiediensten en verzorgingspersoneel.

Het koningspaar nam veel meer tijd dan gepland en was zienderogen onder de indruk. Vooral in het operatiekwartier, waar ze diverse restanten van spijkerbommen te zien kregen. In een van de potjes zat een metalen scherf van vijf op drie centimeter. “In de lichamen van sommige patiënten zaten tot honderd stukjes metaal, waarvan vele heel minuscuul”, vertelde hoofdverpleegster Alexandra Meeus.

“Voor Gasthuisberg is de aandacht van de koning en de regering een belangrijk signaal”, zei professor en thoraxchirurg Paul De Leyn, die Filip en Mathilde begeleidde.

In UZ Gasthuisberg worden momenteel nog zeventien zwaargewonde slachtoffers verzorgd. Tien van hen liggen op intensieve zorgen waarvan twee patiënten nog steeds in zeer kritieke toestand. Met de twee kindjes van 3 en 5jaar oud gaat het intussen wel goed. Een van hen ligt nog op Intensieve Zorgen. Het gaat om een broer en zus. Ook hun mama ligt op Gasthuisberg op Intensieve Zorgen. Zij ontwaakte woensdagavond en heeft haar kinderen intussen gezien. Er liggen ook nog twee zwangere vrouwen op Gasthuisberg, maar over hun toestand wilde het ziekenhuis niets kwijt.

Corrigeer