Hoe kon een uitgewezen terroristische strijder zomaar via Schiphol naar België reizen zonder controles?

"Pas op de hoogte gebracht nadat vliegtuig met El Bakraoui op Schiphol geland was"

"Pas op de hoogte gebracht nadat vliegtuig met El Bakraoui op Schiphol geland was"

Foto: ap

Twee keer werd Ibrahim El Bakraoui uit Turkije gezet vorige zomer. Van zijn tweede reis is niet veel duidelijk, maar vast staat dat El Bakraoui in juli aankwam in Nederland. De Nederlandse regering geeft zelfs toe dat ook daar de ambassade op de hoogte was van zijn komst. Hij kon vervolgens zelfs zomaar doorlopen aan de grenscontrole.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de manier waarop de uitzetting van Ibrahim El Bakraoui uit Turkije verliep en de contacten die daarover plaatsvonden tussen de Belgische, Nederlandse en Turkse autoriteiten.

Turkije beweert dat het België twee keer op de hoogte bracht van een uitzetting van terrorist El Bakraoui. El Bakraoui had geen geldige verblijfspapieren voor het land, en moest terug naar herkomst. Maar El Bakraoui werd op eigen verzoek op een vlucht naar het Nederlandse Schiphol gezet.

België: "Pas achteraf op de hoogte gebracht"

België werd er door Turkije van op de hoogte gebracht dat Ibrahim El Bakraoui eind juni 2015 opgepakt was, maar vernam pas dat hij naar Nederland was uitgewezen nadat het vliegtuig op Schiphol was geland. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens donderdag gezegd na afloop van de spoedzitting van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Ook al wil Geens de Kamercommissie vrijdag al eerste inlichten over de exacte chronologie van wat vorige zomer gebeurd is, stond hij erop de internationale pers kort in te lichten over de stand van zaken.

De Turken lieten België eind juni 2015 weten dat Ibrahim El Bakraoui opgepakt was en waarvoor, maar zetten hem op 14 juli op een vliegtuig richting Schiphol "zonder verdere verwittiging dat hij zou worden uitgewezen en naar waar", aldus Geens in de perszaal van het Justus Lipsius-gebouw.

Omdat niemand ervan op de hoogte was gebracht dat hij op Schiphol zou landen, kon El Bakraoui "zoals een normale Belg" de luchthaven betreden. Hij kon dus ook niet worden opgepakt. "Dat is de info waar we nu over beschikken, maar die wordt nog verder geverifieerd. Morgen hebben we het debat in het parlement", aldus nog Geens.
 

Ook Nederland op de hoogte

De Nederlandse regering bevestigt dat El Bakraoui daar op 14 juli aankwam en moet toegeven dat Turkije ook hen op de hoogte had gebracht van zijn komst. Om 10u14 kreeg de ambassade een brief in de elektronische postbus met daarin informatie over de uitzetting van El Bakraoui. Maar nog geen half uur later, om 10u40, zat de kamikaze van Zaventem al op het vliegtuig richting Schiphol. 

Het is niet duidelijk of het briefje op tijd gelezen werd op de ambassade. Vast staat dat de terrorist zomaar kon doorwandelen aan de grenscontrole in Schiphol, en kon doorreizen. Volgens Nederland treft de douanecontrole geen schuld. Nederland had zelf geen reden om hem vast te zetten en er waren geen verdenkingen tegen hem, zegt Van der Steur in een briefje naar de Tweede Kamer. "Bakraoui was in het bezit van een geldig Belgisch paspoort. Hij stond niet geregistreerd in de systemen van Nederlandse of internationale opsporings- en inlichtingendiensten", schrijft de minister.

In het briefje staat overigens niets over de achtergronden bij de uitzetting, en of die iets te maken had met terrorisme of radicalisering. Ook minister van Justitie Koen Geens bevestigt dat El Bakraoui in de zomer bij de Belgische diensten enkel bekend stond voor banditisme, niet voor terrorisme. In België kwam de informatie over de uitzending overigens ook binnen bij een verbindingsofficier op de ambassade. Koen Geens beweert dat hij niet zelf op de hoogte was.

Keuze uit alle EU-landen

In eerste instantie lijkt het misschien raar dat Turkije El Bakraoui naar Nederland stuurde in plaats van naar ons land, maar dat is het eigenlijk niet, zegt professor internationaal recht Jan Wouters van de KU Leuven aan Radio1 . “Belangrijk om te weten is dat het gaat om een uitzetting, niet om een uitlevering. De algemene regel bij een uitzetting zegt dat je de vreemdeling moet sturen naar OF het land van herkomst, België dus, of naar een ander land dat het recht heeft om hem te ontvangen. Aangezien Ibrahim El Bakraoui een Belgisch paspoort heeft, is hij ook burger van de EU, wat betekent dat hij naar elk land van de EU had kunnen reizen”, aldus professor Wouters.

 

 

Corrigeer