Ontwaakte moeder herenigd met kinderen, zwangere vrouw overleeft aanslag

Ontwaakte moeder herenigd met kinderen, zwangere vrouw overleeft aanslag

Foto: Belga

Leuven -

In het Universitair Ziekenhuis in Leuven is een vrouw ontwaakt en herenigd met haar twee kinderen, die er ook als slachtoffers van de aanslagen werden opgenomen. Een van de patiënten blijkt zwanger te zijn. Haar ongeboren kind stelt het goed. Het nieuws werd donderdag bekendgemaakt door verzorgend personeel in de marge van het koningsbezoek.

Van de negentien patiënten die na de aanslagen opgenomen werden in Gasthuisberg zijn er inmiddels twee uit het ziekenhuis ontslagen. “Op de afdeling intensieve zorgen liggen nog steeds tien patiënten”, zegt chirurg-traumatoloog Stefaan Nijs. “Twee van hen zijn nog zeer kritiek. Bij nog twee anderen is de evolutie evenmin gunstig.”

Zwaargewond

In het totaal worden dertien slachtoffers nog steeds als zwaargewond beschouwd. “Van de twee kinderen van 3 en 5 jaar oud, respectievelijk een meisje en een jongen, bevindt er zich nog een op de intensieve dienst. Met het andere kind gaat het beter”, stelt Nijs.

Het gros van de patiënten wordt niet meer beademd. Een vrouwelijk slachtoffer is woensdagavond ontwaakt en zag voor het eerst haar twee kinderen terug. Ook zij werden na de aanslagen opgenomen in Gasthuisberg.

Zwanger

Minstens een vrouw blijkt zwanger te zijn. “Moeder en kind stellen het goed”, zegt anesthesist Marc Van de Velde. Bij de slachtoffers in Gasthuisberg bevinden zich met zekerheid twee Britten.

“Veel patiënten hebben zeer zware brandwonden opgelopen”, stelt thoraxchirurg Paul De Leyn. “Nogal wat lichamen zijn serieus verhakkeld. Velen hebben nog stukken metaal in hun lichaam, op diverse plaatsen. Er zijn de volgende dagen dus zeker nog meer operaties nodig.”

Corrigeer