Lachend op de foto voor uitzetting uit Turkije

Lachend op de foto voor uitzetting uit Turkije

Ibrahim El Bakraoui werd in juli 2015 een eerste keer opgepakt door de Turkse politie. Foto: AP

De jihadist Ibrahim El Bakroui werd niet één maar twee keer door Turkije uit het land gezet en teruggestuurd naar Europa. Op de mugshot die Turkse politie vorige zomer nam, staat een lachende en bijna spottende man. Ruim een half jaar later blaast hij zich op dinsdag 22 maart op tijdens een terreuraanval op de luchthaven van Zaventem.

Het is nog niet duidelijk hoe de uitzettingsprocedures precies zijn verlopen , maar de Turkse overheid beweert bij monde van president Erdogan dat de Belgische overheid officieel op de hoogte werd gesteld van de uitzetting. De Turken vonden de man met het Belgische paspoort verdacht en vermoedden dat hij naar Syrië wilde reizen om zich aan te sluiten bij ISIS.

De onthullingen hebben de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gedwongen om hun ontslag in te dienen, maar premier Charles Michel weigerde de ontslagen van zijn ministers te aanvaarden . “Als je alles op een rijtje zet, kan je je grote vragen stellen bij een aantal zaken bij Justitie en de afwikkeling ervan en ook bij de politie”, aldus Jambon.

Foto in juli genomen

Een eerste uitzetting vond plaats in juli 2015. De foto waarop hij lachend voor de politie poseert, dateert van toen. Die foto werd donderdag een eerste keer gepubliceerd door de Turkse krant Haberturk. Omdat een officieel uitleveringverzoek van België uitbleef, zou Turkije hebben toegelaten dat El Bakraoui op eigen initiatief een vliegtuig hebben genomen naar Schiphol. In Nederland passeerde hij zonder problemen de grenscontrole

Nauwelijks een maand later, in augustus, dook Ibrahim een tweede keer op in Turkije. Maar ook toen werd hij gevat en het land uitgezet. De omstandigheden van zijn tweede uitzetting zijn nog onduidelijker. Het staat enkel vast dat Ibrahim El Bakraoui terugkeert naar Brussel en onderduikt in Schaarbeek. Waar hij samen met zijn broer Khalid (26) en de kompanen van Salah Abdeslam de dodelijke aanslagen beraamt op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek.

De broers El Bakraoui waren bekend bij politie en gerecht voor enkele zware feiten van diefstal en geweldpleging, maar stonden niet geregistreerd als geradicaliseerd. Nochtans kregen de Belgische autoriteiten vanuit Turkije niet alleen een waarschuwing over Ibrahim. Khalid stond volgens The New York Times op een lijst van Interpol. De internationale politieorganisatie geeft zo lidstaten waarschuwingen, zodat zij verdachte personen kunnen lokaliseren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S