Dit waren de terroristen echt van plan

Dit waren de terroristen echt van plan

Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Salah Abdeslam, Mohamed Belkaïd en een derde man wilden een schietpartij houden in Brussel met kalasjnikovs en riotguns. Dat heeft VRT Nieuws vernomen. De rest van de terreurgroep zou zichzelf opblazen. De terroristen wilden dus een aanslag plegen zoals in Parijs, maar dat is dus deels voorkomen door de arrestatie van Abdeslam.

Brussel is aan een groter bloedbad ontsnapt. Dat blijkt uit info van de speurders. De terroristen hadden een veel grote terreuraanslag in Brussel gepland. Speurders gaan er immers vanuit dat Salah Abdeslam, Mohammed Belkaïd en Amine Choukri, die in het ‘safe house’ in Vorst verbleven, een grote schietpartij met riotguns en kalasjnikovs wilden houden in Brussel.

Tijdens de schietpartijen zou de rest van de terreurcel zich opblazen, wat afgelopen dinsdag effectief gebeurd is. De terroristen hadden dus eenzelfde scenario voor ogen als bij de aanslagen in Parijs op 13 november, toen enkele zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen in de buurt van het Stade de France en hun kompanen mensen neerschoten op terrassen en in concertzaal Bataclan.

Maar dat bloedbad werd dus vermeden doordat de politie ‘per ongeluk’ op het trio Abdeslam, Belkaïd en Choukridie stootte bij een huiszoeking vorige week dinsdag in Vorst. Daar kwam het tot een schietpartij, waarbij Belkaïd werd doodgeschoten. Abdeslam en Choukri ontsnapten, maar werden vrijdag op een onderduikadres in Molenbeek opgepakt.

De info is nog niet bevestigd, maar volgens VRT zijn de speurders zo goed als zeker van het scenario.

Aanslagen vervroegd

Jihadkenner Pieter Van Ostaeyen had eerder al aangegeven dat hij ervan uitging dat de aanslagen vroeger gepleegd zijn uit schrik dat Abdeslam zou gaan praten na zijn arrestatie. “Ik meen dat de aanslagen bedoeld waren voor volgende week, tijdens het begin van de paasvakantie.”

Ook VTM-journalist Faroek Ozgunes denkt dat de aanslagen vroeger gepland waren. “Eigenlijk was het de bedoeling om op paasmaandag toe te slaan, zo is ons bevestigd door bronnen dicht bij het onderzoek”, aldus Ozgunes. “Dat is een symbolische dag, een christelijke feestdag. De plannen zijn vervroegd omdat Salah Abdeslam is opgepakt en omdat de vrees bestond dat hij zou gaan praten en dat dat zou leiden naar die plannen.”

Ook uit het testament van Ibrahim El Bakraoui, dat dinsdagavond op een laptop in een vuilbak op straat in Schaarbeek werd gevonden, blijkt ook dat de man zich opgejaagd wild voelde. “Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden”, stond er te lezen.

Kerncentrales en bioscopen

Volgens La Dernière Heure hadden de terroristen eerst nog grotere plannen . “De terroristen voelden zich opgejaagd en hebben een ‘makkelijker’ doelwit gekozen”, klinkt het. Hun originele plan was een aanslag op de Belgische kerncentrales. Dat zou de spionagebeelden verklaren die in december, in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, waren gevonden bij een huiszoeking. Een “onbekend duo” had een verborgen cameraatje geplaatst in een bosje om het huis van een Vlaamse nucleaire topman te bespioneren. Dat onbekend duo zou de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui zijn, die zich dinsdag hebben opgeblazen.

Het federaal parket kan dat bericht echter niet bevestigen. “We geven hierop geen commentaar, het onderzoek loopt nog. We weten niet waar de krant die informatie vandaan haalt”, klinkt het.

Volgens de veiligheidsdiensten was er ook informatie dat bioscopen in België mogelijk geviseerd werden door de terroristen. Dat verklaart waarom de cinemacomplexen Kinepolis in Antwerpen en Brussel de afgelopen dagen gesloten waren.

Corrigeer