Terreurdreiging naar niveau 3: Voortaan willekeurige controles aan grote stations in hele land

Terreurdreiging naar niveau 3: Voortaan willekeurige controles aan grote stations in hele land

(archiefbeeld) Foto: Dieter telemans

Na de verlaging van het dreigingsniveau van 4 naar 3 zullen er geen systematische controles meer georganiseerd worden aan de grote Brusselse treinstations. In de plaats daarvan komen er willekeurige controles in de grote stations in het hele land. Dat zei Alain Lefèvre, directeur-generaal van het Crisiscentrum, donderdagavond.

Het dreigingsniveau was na de aanslagen in Zaventem en Brussel op niveau 4 gebracht. Nu beslist het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) dus het dreigingsniveau opnieuw op 3 te brengen.

Dinsdag werd beslist om na de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel het dreigingsniveau te verhogen naar 4. Dat betekent dat de dreiging “zeer ernstig en imminent is”. Het OCAD besliste woensdag om dat niveau nog te behouden voor het volledige land. Dreigingsniveau 4 is het hoogste niveau. De vorige maal dat het gold, was tijdens de zogeheten lockdown van Brussel na de aanslagen in Parijs.

Het niveau 3 betekent dat de dreiging ernstig is en een aanslag mogelijk en waarschijnlijk. Dat is nog steeds een hoog dreigingsniveau. Zo kan het leger worden ingezet voor bewakingsopdrachten als ondersteuning van de politiediensten.

Nu het niveau van de terreurdreiging naar niveau 3 gedaald is, zullen er ook geen systematische controles van reizigers gebeuren aan de grote treinstations in Brussel. Die worden vervangen door willekeurige controles in de grote stations in het hele land.  Zo wordt vermeden dat er zich nog grote mensenmassa's voor de Brusselse stations verzamelen. Ook laat het toe om personen met slechte bedoelingen in het ongewisse te laten over waar en hoe ze zullen gecontroleerd worden. Voorts kan zo de capaciteit van de veiligheidsdiensten beter gespreid worden, klinkt het.

Daarnaast werd beslist om door te gaan met het geleidelijk heropenen van de metrolijnen in Brussel, met militairen aan de ingangen van de geopende stations. Ook zal de politie patrouilleren in de metro's, en in de onmiddellijke omgeving, en zal er willekeurig gecontroleerd worden in de metrostations.

Voor de regionale luchthavens, die op dit moment open zijn, zijn er toegangscontroles voorzien, met explosievenhonden. Voorts blijven politie en militairen op strategische plaatsen aanwezig in het hele land.

Corrigeer