Franse minister: “Terroristische aanval vermeden door actie in Argenteuil”

Man die nieuwe aanslag wou plegen in Frankrijk eerder al veroordeeld in België

Reda K. werd donderdagavond gearresteerd in Argenteuil. Foto: rr

In Argenteuil, in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs, heeft donderdagavond een grote terreuractie plaatsgevonden. Eén persoon is donderdagochtend opgepakt, en dat heeft ertoe geleid dat er een aanslag vermeden is in Frankrijk, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdag. Het gaat om de 34-jarige Reda K., een bekende van Abdelhamid Abaaoud.

De man die werd opgepakt in Boulogne Billancourt is een Fransman, "die ervan verdacht wordt op een hoog niveau betrokken te zijn bij een mogelijke nieuwe aanslag in Frankrijk. Hij maakt deel uit van een terroristische organisatie die van plan was aanslagen te plegen in ons land", zei minister Cazeneuve nog zonder meer uitleg te geven. 

Veroordeeld bij verstek

De man werd geïdentificeerd als de 34-jarige Reda K. Volgens de Franse media werd hij eerder in België veroordeeld voor het ronselen van jihadisten. Hij werd wel bij verstek veroordeeld omdat hij op dat moment zelf in Syrië zat .Dat meldt France Info en blijkt uit het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank uitsprak op 29 juli 2015. In dat vonnis werd de man, de 34-jarige K. veroordeeld tot 10 jaar cel. Het gaat om hetzelfde vonnis waarin ook Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs, veroordeeld werd tot 20 jaar cel.

In het proces stonden 32 mensen terecht omdat ze andere Syrië-strijders geronseld zouden hebben of hen geholpen zouden hebben bij het vertrek, terwijl anderen naar Syrië zouden vertrokken zijn of op het punt zouden gestaan hebben om dat te doen. Spilfiguur in het proces was de 41-jarige Khalid Z., die tientallen jongeren zou geronseld hebben om naar Syrië te vertrekken. Z. werd daarvoor veroordeeld tot 12 jaar cel.

Elsene

Reda K., die de Franse nationaliteit heeft, werd de voorbije maanden actief gezocht. In het opsporingsbericht beschrijft de politie de man als "gevaarlijk" en luidt het dat hij zich vermoedelijk gewapend verplaatst. Volgens het vonnis van de Brusselse correctionele rechtbank is hij geboren op 17 januari 1982 in Frankrijk en verbleef in de Henninstraat in Elsene.

Vanaf juli 2013 maakte hij deel uit van de filière rond Khadil Z., en dus van een terroristische organisatie. Daarin speelde hij een belangrijke rol bij de financiering en het verlenen van materiële hulp. Toen de man gearresteerd werd, bleek hij in het bezit van tientallen juwelen en andere gestolen goederen, die allemaal moesten dienen om het vertrek van jihadisten en de strijd in Syrië te sponsoren.

Bovendien verklaarde een medeverdachte dat Reda K. hem 12.000 euro cash toestopte en dat K. overvallen pleegde en zich bezighield met "ghanima", het verzamelen van "oorlogsbuit". In het derde trimester van 2014 zou K. zelf naar Syrië vertrokken zijn. Voor al die feiten veroordeelde de rechtbank hem tot vijf jaar cel.

Minutieuze operatie

De politieoperatie ging donderdagavond nog lang voort, met huiszoekingen in een appartementsgebouw in Argenteuil. De bewoners van het gebouw werden geëvacueerd. 

 

"De arrestatie is het resultaat van een minutieuze operatie die enkele weken heeft geduurd en waarbij verschillende middelen werden ingezet voor technische en fysieke observatie, en waarbij nauw werd samengewerkt met de Europese inlichtingendiensten", klinkt het nog. De plannen voor de aanslag waren al in een ver gevorderd stadium, aldus Cazeneuve. "Momenteel linkt geen enkel element deze plannen aan de aanslagen van Parijs of Brussel."

 

Corrigeer

MEER NIEUWS