Jacht op zelfmoordterrorist Zaventem volop bezig

Tweede metro-terrorist opgepakt op trappen federaal parket

De arrestatie van de terreurverdachten voor het federaal parket. Foto: Het Nieuwsblad

Tweeënhalve dag na de aanslagen in Brussels Airport en het metrostation Maalbeek is er een doorbraak in de speurtocht naar het terreurnetwerk. De politie heeft gisteren en vanochtend zeven nieuwe verdachten opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen. Een van hen is C., de terrorist die zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui (26) tot in de metro heeft vergezeld, luttele minuten voor hij zich opblies.

Met deze arrestaties hoopt de politie dat ze de cellen die dinsdag tientallen slachtoffers gemaakt hebben, grotendeels heeft ontmanteld. De speurders vreesden vooral dat de voortvluchtige handlangers van het zelfmoordcommando nog meer bloedbaden zouden aanrichten. Het is bij de veiligheidsdiensten al dagenlang alle hens aan dek.

Gisteravond dachten de speurders in hun opzet geslaagd te zijn: er kwamen eerst hoopvolle signalen als zouden zowel de gevluchte medeplichtige van de aanslag op Zaventem als de andere ontsnapte terrorist in de metro gevat zijn. Maar allicht is alleen de metro-terrorist opgepakt, werd ons gisteravond uit goede bron bevestigd. Het zou gaan om een jihadironselaar.

Fotograaf zet speurders op weg

De aanhouding van de belangrijkste verdachten kwam er dankzij een aandachtige fotograaf. Die zag na de ontploffing in het metrostation Maalbeek een man in de buurt rondhangen die zich eigenaardig gedroeg. Hij maakte er een foto van met zijn telelens en stapte met het beeld naar de politie. De foto was echter niet nauwkeurig genoeg om er een identificatie mee op gang te trekken. Hij was ook van te slechte kwaliteit voor een opsporingsbericht naar het brede publiek. De foto kon hoogstens in politiekringen verspreid worden.

Uiteindelijk werden in totaal zes per­sonen aangehouden. Twee mannen, onder wie de tweede metro-terrorist, en een vrouw om 18 uur bij het justitiepaleis in hartje Brussel, en nog drie mannen bij huiszoekingen later op de avond in Jette en Schaarbeek. Ook vrijdagochtend in Vorst vond nog een huiszoeking plaats waarbij nog een zevende persoon is opgepakt. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket.

Mohammed Abrini

Dat betekent niet dat het netwerk dat toesloeg in Parijs en Brussel helemaal is opgerold. Minstens één verdachte van deze terreurcel is nog steeds op de vlucht: Mohammed Abrini. Ook vandaag zouden nog verschillende onderzoeksdaden plaatsvinden. De identificatie en het verhoor van de ge­arresteerde verdachten zal meer duidelijkheid moeten brengen over hun betrokkenheid.

Corrigeer