Parket: “Abdeslam inmiddels vier keer ondervraagd”

Het parket laat weten dat terreurverdachte Salah Abdeslam vier keer ondervraagd werd sinds zijn arrestatie vorige week vrijdag. Het gerecht reageert daarmee op berichtgeving van Politico Europe dat de Belgische speurders de man slecht één uur ondervraagd zouden hebben.

"Abdeslam kon na zijn arrestatie een eerste keer verhoord worden op 19 maart om 8 uur ’s morgens", meldt het parket vrijdagavond. "De dokters lieten geen vroeger verhoor toe om medische redenen. Bovendien was hij niet verhoorbaar wegens de operatie."

"Dit verhoor duurde twee uur en overliep de belangrijkste punten van het lopend onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Later op de dag werd hij twee maal verhoord door de onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste. Het eerste verhoor, dat één uur duurde, ging over de aanslagen in Parijs. Het tweede verhoor ging over het Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd door de Franse gerechtelijke autoriteiten."

"Tijdens dit laatste verhoor verklaarde Salah Abdeslam uitdrukkelijk dat hij geen verdere verklaringen zou afleggen en beroep wenste te doen op zijn zwijgrecht. Salah Abdeslam werd opnieuw verhoord op 22 maart 2016, onmiddellijk na de aanslagen van Zaventem en Brussel. Hij weigerde enige verklaring af te leggen."

Terreurnetwerk

Volgens de nieuwswebsite Politico Europe zouden de speurders geen vragen hebben gesteld over mogelijke op til zijnde aanslagen, omdat ze eerst gepolst hebben naar Abdeslams betrokkenheid bij de aanslagen van Parijs in november. Het verhoor van Abdeslam in de gevangenis van Brugge ging niet over de mogelijke terreurdreiging, omdat de onderzoekers de chronologie van de feiten volgden en eerst focusten op de rol van Abdeslam bij de aanslagen van Parijs, klinkt het.

Ondanks de ontdekking van ontstekers, wapens en vingerafdrukken van Abdeslam in een safehouse in Vorst enkele dagen eerder, en het groeiende vermoeden dat het terreurnetwerk in Brussel groter was dan eerst gedacht, hebben de speurders de verdachte slechts kort ondervraagd omdat hij nog steeds aan het recupereren was van zijn operatie, aldus een bron binnen de Belgische veiligheidsdiensten. “Ze hadden er niet aan gedacht dat de mogelijkheid bestond dat er iets kon gebeuren zoals dinsdagochtend.”

Ook advocaat Sven Mary bevestigt dat de speurders slechts kort met zijn cliënt spraken.

Corrigeer